INFORMATIERIJK .nl
Zwangerschapsverlof
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Zwangerschapsverlof

 

Wat is zwangerschapsverlof?
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof is verlof dat je kunt opnemen als je zwanger bent.

Wanneer hebt je recht op zwangerschapsverlof?
Iedere werkneemster die zwanger is heeft recht op zwangerschapsverlof. Ook als je werkeloos bent en een WW-uitkering, een ziektewetuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, heb je recht op zwangerschapsverlof. Je kunt dit dan aanvragen bij het UWV (Uitkeringsinstituut Werknemers Verzekeringen).

Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof?
Je hebt recht op minstens zestien weken zwangerschapsverlof. De daadwerkelijke duur van de verlofperiode is afhankelijk van de datum waarop de baby daadwerkelijk wordt geboren. >>>


 Zwangerschapsverlof
 
 

Zwangerschapsverlof vervolg:

Wanneer gaat zwangerschapsverlof in?
De datum waarop het zwangerschapsverlof ingaat is afhankelijk van de datum waarop je uitgerekend bent. Je moet vier weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum zwangerschapsverlof opnemen. Je kunt echter vanaf zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum zwangerschapsverlof opnemen.
Je hebt na de bevalling altijd recht op minstens tien weken bevallingsverlof. Dit geldt ook als de baby later wordt geboren dan verwacht. Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof gelden per bevalling en dus niet per kind. Met andere woorden bij de bevalling van een meerling wordt de duur van het zwangerschapsverlof niet verlengd.

Hoe vraag je zwangerschapssverlof aan?
Zwangerschapsverlof moet je, minimaal 3 weken voor de gewenste ingangsdatum, aanvragen bij je werkgever. De werkgever vraagt op zijn beurt een verklaring van de arts of verloskundige waarin de vermoedelijke bevallingsdatum staat.

Welke gevolgen heeft zwangerschapsverlof voor je inkomen?
Tijdens de verlofperiode ontvangt je een uitkering ter hoogte van je salaris. Hier is wel een maximum aan verbonden. Dit maximum is gebaseerd op het maximumdagloon. Als je meer verdient dan het maximum dagloon zal je inkomen tijdens het verlof dalen. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Postbus51 en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hoe zit het met vakantiedagen en zwangerschapsverlof?
Tijdens het zwangerschapsverlof bouw je gewoon vakantiedagen op. Zwangerschapsverlof kan je dus ook geen vakantiedagen kosten. Het kan voorkomen dat je zwangerschapsverlof samenvalt met een collectieve vakantie, zoals de bouwvakvakantie of vakanties in het onderwijs. In de wet is dit nog niet geregeld. In dit geval kun je het beste even je werkgever raadplegen hoe dit voor jou is geregeld.

(publicatie april 2008)


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk