INFORMATIERIJK .nl
Zonnepaneel
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Zonnepaneel

 

Wat is een zonnepaneel?
Een zonnepaneel, ook wel PV-paneel genoemd, is een paneel dat zonne energie omzet in elektriciteit.
De elektriciteit die op deze wijze wordt opgewekt is een vorm van duurzame energie.

Hoe werkt een zonnepaneel?
Op een zonnepaneel is groot aantal fotovolta´sche cellen gemonteerd. Deze fotovolta´sche cellen benutten zonlicht of daglicht en door de absorptie van fotonen in deze zonnecellen ontstaat er een spanning. Met deze spanning wordt vervolgens elektriciteit opgewekt.
De elektriciteit die nu is opgewekt kan of direct gebruikt worden, of kan worden opgeslagen in accu's of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Het terugleveren aan het elektriciteitsnet gebeurt dan d.m.v. een inverter. >>>


 zonne energie
 
 

Zonnepaneel vervolg:

Wat levert een zonnepaneel op?
De energie opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren nl.:
- het totaal oppervlak van de zonnepanelen,
- de opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht,
- de zijwaartse hoek van de zonnepanelen,
- rendement van de zonnecellen,
- manier van aansluiting (serieel of parallel),
- de zoninstraling (is hoeveelheid opvallend zonlicht),
- het achterliggende systeem (bij een autonoom systeem kan de opslagcapaciteit volraken waardoor er geen opgewekte energie meer kan worden opgeslagen).
Het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel wordt vaak weergegeven als WattPiek (Wp). Dit getal komt voort uit een berekening op basis van zogenaamde standaardcondities. Dit houdt in een instraling van 1000 Watt/m2, een luchtmassa van 1,5 en een celtemperatuur van 25░Celsius. Op deze wijze kun je het rendement van de verschillende zonnepanelen met elkaar vergelijken.

Wat kost een zonnepaneel?
De prijzen van zonnepanelen varieren sterk. De prijzen worden vaak gerekend in aantal euros per Wp.
Een zonnepaneel kost ergens rond de Ç 500 per 100Wp (2007). Een zonnepaneel levert in Nederland per 100Wp ongeveer 80 kWh (op jaarbasis) op.
De terugverdientijd van zonnepanelen ligt met de huidige techniek en energieprijzen, zonder subsidies, ergens rond de 30 jaar. De levensduur daarintegen ligt, afhankelijk van het type zonnepaneel, veelal hoger. Denk hierbij aan ergens tussen de 30 en 45 jaar. Nu er een nieuwe subsidie regeling is afgesproken (januari 2008) voor zonnepanelen die energie terugleveren aan het elektricitietsnet zal de terugverdientijd ook aanzienlijk verkort worden.
De verwachting is dat deze terugverdientijd nog meer zal verkorten omdat de techniek van de zonnepanelen steeds meer verbeterd waardoor de opbrengst van zonnepanelen steeds hoger wordt en de energieprijzen bijna ieder jaar weer stijgen.

Bestaat er subsidie op zonnepanelen?
Het kabinet heeft deze subsidieregelingen in 2005 stop gezet, maar is momenteel (begin 2008) bezig met nieuwe subsidie regelingen voor onder andere zonnepanelen. In januari 2008 is er opnieuw een subsidieregeling afgesproken door het kabinet. Deze subsidie regeling is voor mensen die een zonnepaneel aanbrengen en daarmee stroom leveren aan het elektriciteitsnet. Zij krijgen daarvoor een subsidie van 33 cent per kWh. Dit staat in de nieuwe regeling voor het opwekken van groene stroom.

Waar kan ik zonnepanelen kopen?
Er zijn in Nederland vele bedrijven die zowel losse zonnepanelen als hele zonnepaneel systemen verkopen. Voor je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig om je goed te laten voorlichten door een specialist op het gebied van zonnepanelen en zonnepaneel installaties. Deze specialist kan kijken welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw situatie.
De prijzen van zonnepanelen varieren sterk. Dit is zowel afhankelijk van type en kwaliteit van de zonnepanelen zelf als van de verschillende bedrijven die zonnepanelen aanbieden. Het is dus verstandig om bij meerdere bedrijven informatie in te winnen voor je overgaat tot de daadwerkelijke aanschaf van zonnepanelen.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk