Zonne energie vervolg:
Heeft het in Nederland wel zin om zonne energie op te wekken?
Jazeker wel, want ook al schijnt de zon lang niet altijd in Nederland kan er toch zonne energie worden opgewekt. Als we Nederland vergelijken met de Franse zuidkust, levert de zon aan de Franse zuidkust maar anderhalf keer zoveel energie als in Nederland. Als je in Nederland 4 vierkante meter aan zonnepanelen plaatst kun je al gauw zo’n 10% van de energiebehoefte, wat een gemiddeld huishouden gebruikt, opwekken. Zeker als je dit combineert met zonnecollectoren kan dit toch al een grote besparing op energie opleveren. Tegenwoordig wordt er gelukkig ook weer steeds meer geld in onderzoek naar zonne energie gestoken en de technologische ontwikkelingen zullen er ongetwijfeld voor gaan zorgen dat de te behalen winst steeds groter zal worden.
Bestaan er subsidies voor zonne-energie?
Alhoewel het kabinet in 2005 de subsidies op groene stroom heeft afgeschaft zijn er toch weer voornemens om subsidies op zonne energie te gaan verlenen. Het kabinet werkt aan twee nieuwe subsidieregelingen:
- subsidie voor elektriciteit uit zonnepanelen, deze wordt waarschijnlijk geregeld in de regeling Stimulering duurzame energieproductie, ook bekend als SDE
- subsidie voor zonneboilers en warmtepompen, deze wordt in een nieuwe subsidieregeling voor de aanschaf van systemen die met energie van de zon water opwarmen geregeld.
In januari 2008 is er opnieuw een subsidie afgesproken door het kabinet. Deze subsidie is voor mensen die een zonnepaneel aanbrengen en daarmee stroom leveren aan het elektriciteitsnet. Zij krijgen daarvoor een subsidie van 33 cent per kWh. Dit staat in de nieuwe regeling voor het opwekken van groene stroom.
Is een vergunning nodig om een zonnepaneel of zonnecollector te plaatsen?
In het verleden was dit nodig maar sinds 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet in werking getreden. Hierbij is de AMvB vergunningsvrij bouwen ook van kracht geworden. Deze AMvB bevat een lijst met zogeheten vergunningsvrije bouwwerken. Zonnepanelen en zonnecollectoren horen daar ook toe (2007). Wetgeving wil nog wel eens veranderen dus voor de meest actuele stand van zaken met betrekking tot vergunningen en wetgeving kun je het beste de website van het Ministerie van VROM of een installateur van zonnepanelen of zonnecollectoren raadplegen.
|