INFORMATIERIJK .nl
Zonnecollector
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Zonnecollector

 

Wat is een zonnecollector?
Een zonnecollector is een apparaat waarmee zonlicht wordt omzet in warmte. De opgewekte warmte door een zonnecollector kan vervolgens weer gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes of water.

Hoe werkt een zonnecollector?
Eigenlijk is het principe van een zonnecollector eenvoudig. Als je een metalen plaat in de zon legt, zal deze na verloop van tijd warm worden. De werking van een zonnecollector is op dit principe gebaseerd.
Een zonnecollector bestaat vaak uit een dubbelwandige metalen plaat, absorber genoemd, die wordt verwarmd door de zon. Door deze absorber stroomt water, waardoor de warmte weer kan worden afgevoerd. Meestal wordt deze warmte naar een zonneboiler afgevoerd, die deze warmte weer voor verschillende toepassingen kan gebruiken. Er zijn op deze manier, zelfs in Nederland, hoge temperaturen bereikbaar. >>>


 zonne energie
 
 

Zonnecollector vervolg:

Welke zonnecollectoren zijn er?
Er zijn tegenwoordig vele soorten zonnecollectoren. Een aantal voorbeelden van zonnecollectoren zijn:
- de vlakke-plaat collector,
- de vacuŁm buizen met reflectors,
- de diepe en ondiepe zonne-vijver,
- buizenregisters verwerkt in grote oppervlakken,
- de CPC collector,
- de cilindrische reflector,
- de parabolische trog,
- de parabolische kom.

Wat levert een zonnecollector op?
Door de omzetting van zonlicht in warmte door een zonnecollector kan de energierekening voor verhitting van water met maar liefst 50% afnemen. Dit kan dus een aardige besparing opleveren.

Zonnecollectoren en subsidie.
Op dit moment (begin 2008) is het niet (meer) mogelijk om subsidie te verkrijgen op zonnecollectoren en andere toepassingen van zonne energie. Het kabinet heeft deze subsidieregelingen in 2005 stop gezet, maar is momenteel (2008) bezig met een nieuwe subsidie regeling voor onder andere zonne-energie.

Waar kan ik een zonnecollector kopen?
Er zijn in Nederland vele bedrijven die zonnecollectoren en andere zonne-energie installaties verkopen. Voor je overgaat tot de aanschaf van een zonnecollector of zonnecollector-installatie is het verstandig om eerst zoveel mogelijk informatie over de verschillende vormen van zonnecollectoren in te winnen. Op deze manier kun je het beste bepalen welke zonnecollector het beste geschikt is voor jouw situatie en of een zonnecollector uberhaupt wel geschikt is.
De prijzen van de verschillende zonnecollectoren verschillen ook sterk afhankelijk van type en aanbieder. Het is dus verstandig om meerdere offertes op te vragen voor je een zonnecollector aanschaft.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk