INFORMATIERIJK .nl
Zonneboiler
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
cv installatie of onderhoudscontract

Zonneboiler

 

Wat is een zonneboiler?
Een zonneboiler bestaat meestal uit een zonnecollector en een voorraadvat. Met behulp van deze zonnecollector wordt de straling van de zon omgezet in warmte en opgeslagen in een voorraadvat.

Hoe werkt een zonneboiler?
De werking van een zonne boiler is eigenlijk gebaseerd op een heel eenvoudig concept. Stel je legt een tuinslang de hele dag in de zon, dan zal het water in deze tuinslang worden opgewarmd. Dit is eigenlijk hetzelfde als er gebeurt bij een zonneboiler.
Bij een zonneboiler vangt de zonnecollector het zonlicht op. Door deze zonnecollector lopen dunne leidingen die door de collector verwarmd worden. Door middel van een pompje wordt deze warmte vervolgens opgeslagen in een voorrraadvat. Dit voorraadvat is nodig omdat de productie van warmte door een zonnecollector niet altijd gelijk is aan de vraag. Als het water niet warm genoeg is, dan brengt bijvoorbeeld de cv-ketel of de geiser het alsnog op de gewenste temperatuur. Dit proces wordt ook wel naverwarming genoemd. >>>


 zonne energie
 
 

Zonneboiler vervolg:

Werkt een zonneboiler ook met slecht weer?
Een zonneboiler produceert ook in de winter, of als de zon maar een paar uur per dag schijnt, nog warmte. Dit is dan vaak al genoeg voor een warme douche. Verder zorgt een zonneboiler zelfs bij slecht weer voor een hogere basistemeratuur in het voorraadvat, waardoor en minder naverwarming nodig is.

Wat bespaar ik met een zonneboiler?
Met behulp van een zonneboiler in combinatie met een collector oppervlakte van ca 3 vierkante meter, kun je al gauw zon 150 tot 200 kubieke meter aardgas besparen. De energie besparing ten opzichte van een elektrische boiler ligt ook hoog en bedraagt ongeveer 1250 KWH op jaarbasis.

Wat kost een zonneboiler?
Als je een zonneboiler installatie wilt aanschaffen moet je toch al gauw rekenen op een investering van zon 1500 a 3000 euro. Zoals je ziet kan de prijs nogal verschillen. Dit is vooral afhankelijk van waar je de zonneboiler aanschaft en of je de zonneboiler zelf installeert of laat installeren. Het vergt nogal wat technische kennis om een zonneboiler zelf te installeren, daarom is dit voor de meeste van ons verstandig om dit aan een vakman over te laten.

Bestaat er nog subsidie voor zonneboilers?
Op het moment van schrijven van dit artikel (begin 2008) is het niet (meer) mogelijk om subsidie te verkrijgen op zonneboilers en andere toepassingen van zonne energie. Het kabinet heeft deze subsidieregelingen in 2005 stop gezet, maar is momenteel (2008) bezig met nieuwe subsidie regelingen voor onder andere zonne-energie.

Waar kun je een zonneboiler aanschaffen?
Er zijn in Nederland vele bedrijven die zonneboiler systemen en zonne boiler installaties verkopen en installeren. Voor je overgaat tot de aanschaf van een zonneboiler installatie is het belangrijk dat je jezelf goed laat informeren over de mogelijkheden voor jouw situatie.
De prijzen van de verschillende zonneboiler installaties verschillen ook sterk. Het is dus verstandig om meerdere offertes op te vragen voor je een zonneboiler installatie aanschaft.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk