INFORMATIERIJK .nl
Wratten
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Wratten

 

Wat zijn Wratten?
Wratten zijn uitgroeisels van de huid. Deze ontstaan door besmetting met een virus. Dit virus heet het Humaan Papillo Virus (HPV) en dit virus bestaat in verschillende varianten. Elk van deze varianten veroorzaakt weer een verschillende soort wrat.

Welke soorten wratten zijn er?
Zoals gezegd bestaan er verschillende varianten in wratten. De meest bekende varianten zijn: gewone wratten, voetwratten, waterwratjes (waterwratten) en genitale wratten.

Wat is een gewone wrat?
Een gewone wrat is meestal een rond, bloemkoolachtig, scherp begrensd uitgroeisel van de huid dat meestal tussen de één millimeter en één centimeter groot is. Vaak komen gewone wratten voor bij schoolgaande kinderen. De besmetting gebeurt meestal door direct contact maar kan ook door indirect contact, zoals deurkrukken of gezamelijk een handdoek gebruiken, komen. Na de besmetting kan het soms wel 20 maanden duren voor dat er een wrat verschijnt. De meeste gewone wratten verdwijnen weer vanzelf omdat het lichaam uiteindelijk zelf anti-stoffen tegen het virus maakt. >>>


 Wratten
 
 

Wratten vervolg:

Wat zijn voetwratten?
Er bestaan eigenlijk twee soorten voetwratten namelijk de doornwrat en de mozaiekwrat. De doornwrat is pijnlijker en groeit de diepte in. De mozaiekwrat groeit oppervlakkiger en is daardoor ook vaak minder pijnlijk. De besmetting gebeurt vaak in sportzalen, douches en zwembaden. Vaak komen voetwratten voor bij kinderen en jongeren.

Wat zijn waterwratten?
Waterwratjes zijn vaak kleine, witte, bolronde bultjes met een soort parelmoerachtige glans. Vaak zijn er meerdere waterwratjes tegelijk.
Waterwratjes komen voornamelijk voor bij jonge kinderen, tot circa vijf jaar en ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.
Waterwratjes zijn zeer besmettelijk en de besmetting kan plaatsvinden zowel door direct als door indirect contact, zoals speelgoed. Ook waterwratjes verdwijnen meestal vanzelf omdat het lichaam antistoffen maakt tegen het virus.
Hoe behandel je waterwratjes? Gewoon afwachten is meestal het beste en voorkomt meestal ook litteken vorming. Als een waterwratje ontstoken is kan deze worden afgeplakt om verdere besmetting te beperken en als de huid rondom het waterwratje geirriteerd is kunt u de irritatie verminderen door de huid in te smeren met een vette creme.

Wat zijn genitale wratten?
Genitale wratten blijven meestel kleiner dan één centimeter en hebben een rozerode tot bruine kleur. Ze zitten op een steeltje en hebben een bloemkoolachtig oppervlak. Vaak zitten ze op de geslachtsorganen of rond de anus. Genitale wratten worden overgedragen door seksueel contact en zijn dus ook besmettelijk. Meestal verdwijnen ze weer na verloop van tijd. Genitale wratten kun u niet zelf behandelen, u kunt ze wel eventueel door een huisarts of dermatoloog laten verwijderen.

Wat kun je doen tegen wratten?
Je kunt proberen wratten te voorkomen door een aantal hygienische maatregelen te nemen zoals niet gezamelijk handoeken delen en als je een wrat hebt hier niet aan te krabben of te peuteren.

Wat is de behandeling van wratten?
Eigenlijk is de behandeling van een wrat afhankelijk van het type wrat en de plaats waar de wrat zit. Bij twijfel raadpleeg uw huisarts. Genitale wratten kunnen niet zelf behandeld worden daarvoor moet u naar een huisarts. Waterwratjes hoeven vaak niet behandeld te worden.
Voor de andere soorten wratten bestaan er verschillende methodes om een wratje te behandelen of om wratten te verwijderen. Zo zijn er verschillende anti wratten sticks en wratten verwijder vloeistoffen te koop. Vaak zijn deze gebaseerd op salicylzuur dat het bovenste laagje van de wrat losweekt en ook ontstekingsremmend werkt. Deze behandelingen kunnen veel tijd kosten. Een wrat kan ook bevroren worden, het zogenaamde bevriezen van een wrat. Deze behandeling van wratten wordt ook veelvuldig toegepast. Hiervoor zijn tegenwoordig spuitbusjes bij de apotheek verkrijgbaar waarmee u dat zelf kunt doen maar u kunt het natuurlijk ook door een arts laten bevriezen. Ook bij bevriezen kan het nodig zijn de behandeling te moeten herhalen.
Als u twijfelt welke behandeling u nu het beste kunt kiezen raadpleeg dan uw apotheker of huisarts, zij kunnen u waarschijnlijk van een deskundig advies voorzien.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk