INFORMATIERIJK .nl
Teken & tekenbeet
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Teken & tekenbeet

 

Teken (Acarina of Acari) zijn achtpotige geleedpotigen die als parasieten leven van het bloed van gewervelde dieren. Ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk en worden vrij vaak alleen opgemerkt doordat men de teek in de huid ziet zitten.
Teken zien er uit als bruin-zwarte spinnetjes en zijn tussen de 1 en 3 mm groot. Van maart tot november huizen zij in bossen, duinen, struiken en hoog gras, wachtend op passerende mensen of dieren.
Teken kunnen soms ziekten overbrengen. Soms zijn teken besmet met een bacterie (Borrelia burgdorferi) die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam van mens en dier terechtkomen. De meeste mensen en dieren die besmet zijn, worden niet ziek maar in sommige gevallen veroorzaakt de bacterie de ziekte van Lyme >>>


 teken van klein tot groot
 
 

Teken & tekenbeet informatie vervolg:

De beste manier om besmetting te voorkomen, is het vermijden van contact met struikgewas en hoog gras. Dit kunt u vermijden door op de paden te blijven en bedekkende kleding te dragen. Draag bijvoorbeeld dichte schoenen, een lange broek en stop de broekspijpen in uw sokken. Kinderen lopen, in verband met hun geringe lengte en manier van spelen in de natuur, meer kans op een tekenbeet. Een shirt met lange mouwen en een pet op bieden dan bescherming. Deze voorzorgsmaatregelen zullen niet in alle situaties haalbaar zijn, maar verkleinen wel de kans op een tekenbeet. Komen er in een gebied veel teken voor dan kan u zich ook beschermen door de huid in te smeren met een insectenwerend middel met ongeveer 30% DEET. Volwassenen kunnen middelen met maximaal 50% DEET gebruiken, jonge kinderen met maximaal 20%. Lees de aanwijzingen op de verpakking. Controleer op teken. Als u in de natuur bent geweest is het belangrijk om uw huid en kleding en die van uw kinderen te (laten) controleren op teken. Kijk vooral op plekken waar de huid dun of warm en vochtig is, zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik. Bij kinderen worden teken vaak op het hoofd, in de hals, achter de oren en bij de haargrens gevonden.
Het lijkt er wel op dat het percentage met de veroorzaker van de Lymeziekte besmette teken in Nederland de laatste jaren toeneemt. In de afgelopen tien jaar nam het aantal Lymepatienten toe van 6.000 tot 17.000. Vorig jaar meldden zich 73.000 mensen bij de dokter om een teek te laten verwijderen.

Hoe verwijder je een teek:

Wanneer u tijdens of na het natuurbezoek een teek op uw huid ontdekt, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe korter de teek de kans krijgt zich vol te zuigen, hoe kleiner de besmettingskans. Bij verwijdering binnen 24 uur is de kans op besmetting vrijwel uitgesloten.
Het verwijderen van een teek kan op verschillende manieren. Zorg dat de teek bij het verwijderen niet wordt beschadigd: niet aan de teek trekken of draaien, en de teek mag niet worden geplet, samengeknepen of doorboord, want daardoor kan het gebeuren dat de teek zijn maaginhoud leegt in het lichaam van het slachtoffer, waardoor meer besmettingsgevaar optreedt. Het handigst is het om een teek te verwijderen met een zogenaamde tekenpincet of met een tekenlepel. Beiden zijn meestal in de apotheek of drogist verkrijgbaar.

Verwijderen van een teek met een pincet:

1 Neem een pincet waarmee u de teek kan vastpakken zonder hem plat te drukken, bijvoorbeeld een epileer- of tekenpincet. Deze zijn te verkrijgen bij drogist of apotheek.
2 Plaats het pincet over de teek zo dicht mogelijk op de huid. Vooraf de teek niet verdoven met olie, alcohol, brandende sigaret of andere middelen.
3 Trek de teek voorzichtig, met een licht draaiende beweging uit de huid. Druk de teek hierbij niet plat,
4 Ontsmet het wondje met 70% alcohol, jodiumtinctuur of -zalf.
Noteer de datum in uw agenda. Let in de volgende weken op de huid rondom de tekenbeetplaats. Vooraf moet u de teek beslist niet verdoven, daardoor kan de teek van schrik zijn maaginhoud met bacterie legen in uw huid. De kans op besmetting wordt daardoor groter.

Verwijderen van een teek met een tekenlepel:

Uit Amerika komt een speciale tekenlepel die ontworpen is om zonder te draaien een teek op een eenvoudige manier volledig en veilig te verwijderen bij mens en dier. Door de vorm van de tekenlepel kan een teek ook makkelijk verwijderd worden uit moeilijk bereikbare plaatsen zoals de lies en knieholte. De tekenlepel heeft een V-vormige inkeping. Het brede deel van de V-inkeping moet op de huid worden gezet zo dicht mogelijk bij de teek. Met een lichte druk op de huid moet de lepel dan richting de teek worden bewogen zodat het smalle deel van de inkeping de teek omsluit. Met een gelijkmatige voorwaartse schuifbeweging verwijdert men vervolgens de teek. Niet wrikken, of draaien, alleen voorwaarts schuiven. Het maakt niet uit in welke richting de lepel wordt gebruikt. Met de tekenlepel kunnen zowel larven (1 mm) als nimfen en grote teken geheel worden verwijderd inclusief het monddeel. De lepel en andere methoden zijn getest. De tekenlepel is een goed alternatief voor de pincet om een teek mee te verwijderen. Bovendien wordt geadviseerd dat men beter een teek (nimf) met de tekenlepel kan verwijderen dan met een middenmaat pincet.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk