INFORMATIERIJK .nl
Tanden bleken
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Tanden bleken

 

Wat is tanden bleken?
Tanden bleken is een tandheelkundige procedure die veel wordt toegepast om tanden en kiezen weer witter te maken. Meestal wordt er voor het bleken van tanden gebruik gemaakt van bleekstoffen als bijvoorbeeld waterstofperoxide, carbamideperoxide of andere non-peroxide stoffen. Vaak wordt tanden bleken gezien als een esthetische behandeling.

Hoe kun je tanden bleken?
Er bestaan verschillende methodes om tanden te bleken. Je kunt zelf je tanden bleken en je kunt je tanden professioneel dus bijvoorbeeld door de tandarts of in een kliniek laten bleken. Beide methodes zijn sterk in opkomst, maar zijn niet zonder gevaar. Voor beide methodes van tanden bleken geldt dat wanneer dit niet vakkundig en onder toezicht van een specialist gebeurt het bleken van tanden schade aan je gebit kan opleveren.

Wat is professioneel tanden bleken?
Professioneel tanden bleken is zoals de naam al zegt het laten bleken van tanden door professionals. Met andere woorden door vakmensen zoals bijvoorbeeld tandartsen en klinieken die zich gespecialiseerd hebben in het bleken van tanden. Er bestaan verschillende methodes voor het professioneel bleken van tanden. Je moet dan denken aan het bleken met behulp van een laser, het tanden bleken met behulp van een plasmalamp en het tanden bleken met behulp van een bleeklepel. >>>


 Tanden bleken
 
 

Tanden bleken vervolg:

Hoe kun je zelf tanden bleken?
Zelf bleken of thuis bleken is relatief goedkoop maar levert ook minder resultaat op dan professioneel tanden bleken. De producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Er zijn namelijk zowel via de drogist als via het internet eenvoudig producten te bestellen die tot doel hebben om tanden te bleken. Thuis tanden bleken is ook het meest risicovol omdat dit vaak niet onder toezicht van een tandarts of andere specialist gebeurt. Het is raadzaam om altijd eerst advies in te winnen bij een specialist of eigen tandarts voor je aan het zelf bleken van tanden begint.

Doet tanden bleken pijn?
Dit is natuurlijk afhankelijk van de methode en de vloeistof of gel die gebruikt wordt, maar in het algemeen kun je zeggen dat professioneel tanden bleken geen pijn doet. Het kan wel voorkomen dat de tanden een paar dagen gevoeliger zijn dan normaal, maar er wordt zelden gesproken van pijnklachten.

Bleken vullingen en kronen mee?
Ook dit is weer afhankelijk van de tanden bleek behandeling maar over het algemeen kun je stellen dat vullingen en kronen niet mee bleken. Soms wordt er melding gemaakt dat het composiet, dat is het materiaal waar witte vullingen van zijn vervaardigd, toch heel redelijk mee te bleken.

Kun je dode tanden ook bleken?
Ja dode tanden kunnen ook gebleekt worden alleen gebeurt dit niet met behulp van een laser of plasmalamp, maar dit gebeurt van binnen uit. Bij dode tanden kan er een blekende gel, na het verwijderen van de vulling, worden ingebracht die de tand van binnenuit kan bleken. Uiteindelijk zal de tand natuurlijk weer worden afgesloten met een nieuwe vulling.

Wat zijn de resultaten van tanden bleken?
Met behulp van een professionele tanden bleek methode kun je de tanden een aantal tinten witter maken. Vaak wordt er hier gesproken over nuances of tinten. Meestal kun je vooraf onder begeleiding van een tandarts of andere deskundige en met behulp van een kleurenschaal al aardig inschatten welke resultaten er bereikt zullen kunnen worden.

Wordt tanden bleken vergoed door mijn ziektekosten verzekering?
Veel ziektekosten verzekeraars zien tanden bleken als een esthetische behandeling en zullen deze daarom lang niet altijd vergoeden. Er zijn echter ziektekosten verzekeraars die bepaalde tanden bleek behandelingen wel vergoeden. Dit is echter wel afhankelijk van de behandeling, van het verzekerde pakket en van de ziektekosten verzekeraar. Wil je weten of jouw verzekeringsmaatschappij de behandeling (deels) vergoedt, neem dan contact op met je ziektekostenverzekeraar. Zij kunnen je meer vertellen over vergoedingen voor het bleken van je tanden.

Advies:
Voor iedere methode en behandeling om uw tanden te bleken geldt dat het verstandig is om dit eerst met uw tandarts te bespreken. Uw tandarts kent uw gebit en kan u van deskundig advies voorzien.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk