INFORMATIERIJK .nl
Sterilisatie bij de man (vasectomie).
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
Sterilisatie

Sterilisatie bij de man (vasectomie).

 

Wat is een sterilisatie?
Een sterilisatie bij de man, in medische termen ook wel vasectomie genoemd, is het onderbreken van de zaadleiders om ervoor te zorgen dat er geen zaadcellen meer in het sperma terecht komen.

Wat houdt een sterilisatie of vasectomie in?
Een sterilisatie bij de man is een kleine poliklinische ingreep die over het algemeen niet langer dan 15 minuten duurt. Tijdens de behandeling wordt de zaadleider aan beide kanten van de balzak opgezocht. Als de zaadleiders gevonden zijn, wordt er met een kleine injectie, aan beide kanten van de balzak, een lokale verdoving toegediend. Deze verdoving is vrijwel pijnloos. Vervolgens wordt de zaadleider door een klein sneetje naar buiten gebracht en wordt er een stukje, van circa 1 cm van de zaadleider, verwijderd. Hierna wordt aan beide uiteinden van de zaadleider, de zaadleider omgevouwen en dichtgemaakt. Als dit gebeurd is wordt de het sneetje in de balzak gehecht. Dit gebeurt meestal met een zelfoplossende hechting. Deze ingreep gebeurt aan beide kanten van de balzak. >>>


 
 

Sterilisatie bij de man vervolg:

Wat zijn de gevolgen van een sterilisatie op het seksleven?
Een sterilisatie heeft in principe geen gevolgen voor het seksleven. Sterker nog veel mannen verklaren dat na de sterilisatie hun seksleven er zelfs beter op is geworden. Meestal wordt dan genoemd dat de sex meer ontspannen verloopt, aangezien er geen angst meer bestaat voor een eventuele zwangerschap. Na de ingreep heeft u net als voorheen zaadlozingen, maar dan zonder zaadcellen. Deze zaadcellen vormen qua volume slects een zeer klein deel van het sperma.

Voorbereiding op een sterilisatie bij de man.
Een dag voor de sterilisatie (vasectomie) wordt er meestal gevraagd om het schaamhaar in de liezen, de schaamstreek en op de balzak te verwijderen om de kans op eventuele infecties te verkleinen. Dit kan zowel met behulp van een scheermes als met behulp van ontharingscrème. Zeker zij die niet gewend zijn om het schaamhaar te scheren kunnen nog wel eens last krijgen van jeuk en kleine irritaties na het scheren. Er zijn diverse middeltjes om deze ongemakken te verminderen, bijvoorbeeld met talkpoeder of een crème. Gebruik dit echter niet de dag van de operatie.
Als de ingreep poliklinisch en onder lokale verdoving plaatsvindt, mag u voor de ingreep gewoon eten en drinken.

Adviezen voor na de sterilisatie.
Vaak wordt aangeraden gedurende de eerste drie dagen na de sterilisatie een strak zittende onderbroek of zwembroek te dragen, met als doel het scrotum te steunen. Na de ingreep kunt u gewoon weer naar huis en wordt er aangeraden om de rest van de dag wat rustend door te brengen.
Na enkele uren is de lokale verdoving uitgewerkt en kunt u last krijgen van enige napijn. Deze pijn is goed te bestrijden met een pijnstiller als paracetamol. Gebruik geen pijnstillers die aspirine bevatten omdat dit het bloed verdund.
Meestal kunt u de dag na de ingreep alweer uw normale werkzaamheden uitvoeren, echter zware lichamelijke inspanning moet u tenminste een week vermijden. Ditzelfde geldt voor zwaar tillen, sporten en fietsen. Hoeveel last een man na de ingreep er nog van heeft, verschilt echter van persoon tot persoon.
Als de operatie wondjes geen pijn meer doen mag u 2 dagen na de sterilisatie gewoon weer geslachtsgemeenschap hebben of masturberen. Houdt er wel rekening mee dat u nog niet gelijk na de ingreep al steriel bent, er kunnen namelijk nog zaadcellen in de prostaat en zaadbuisjes aanwezig zijn. Hier kan wel 3 maanden overheen gaan.

Hoe is de vruchtbaarheid na de sterilisatie?
Na de operatie is de man niet meteen onvruchtbaar, er kunnen namelijk nog zaadcellen in de prostaat en zaadbuisjes aanwezig zijn, die nog geruime tijd, na de sterilisatie, bij een zaadlozing naar buiten kunnen komen. Meestal moet er, na het verstrijken van ca. 3 maanden en minimaal 20 zaadlozingen, een spermamonster worden ingeleverd. Naar aanleiding van dit monster kan er met enige zekerheid worden gesteld of de operatie het gewenste effect heeft gehad en de man dus onvruchtbaar is geworden.
De kans op zwangerschap na een jaar vrijen na een vasectomie wordt geschat op 0.02%, dat is lager dan elke andere vorm van anticonceptie.

Hoe definitief is een sterilisatie?
Op zich is een sterilisatie definitief. Begin er dan ook alleen aan als u 100% zeker bent dat u geen kinderen (meer) wilt.
Mocht u toch besluiten om een sterilisatie (vasectomie) ongedaan te laten maken, kan er geprobeerd worden om de beide uiteinden van de zaadleiders weer terug aan elkaar te verbinden, dit heet in medische termen een vaso-vasostomie. Op zich lukt deze ingreep in circa 80% a 90% van de gevallen. Echter hierna is de vruchtbaarheid niet altijd hersteld. Slechts circa 30% van de mannen zijn nadien in staat een kind te verwekken.

Wat zijn de complicaties van een sterilisatie (vasectomie)?
De sterilisatie bij de man is een bijzonder veilige operatie en er treden dan ook slechts zelden complicaties op, het is echter een medische ingreep waardoor er altijd kans op complicaties zijn.
De meest voorkomende complicatie is dat er nog zaadcellen uit de zaadleider lekken en een knobbeltje vormen. Deze complicatie lost eigenlijk vanzelf weer op u heeft hier eigenlijk bijna geen last van.
Tijdens de operatie kan een bloedvat worden geraakt, waardoor een inwendige bloeding optreedt, die meestal te herkennen is aan een blauwe plek. Deze blauwe plek kan, afhankelijk van de grootte, nog enige tijd tot wat ongemak leiden.
Andere complicaties die zelden voorkomen zijn o.a. een infectie (die eventueel goed behandeld kan worden met antibiotica) en een zogenaamde scrotalgie. Deze scrotalgie wordt ervaren als een zeurend gevoel in het operatie gebied.

Hoe definitief is een sterilisatie?
Op zich is een sterilisatie definitief. Begin er dan ook alleen aan als u 100% zeker bent dat u geen kinderen (meer) wilt.
Mocht u toch besluiten om een sterilisatie (vasectomie) ongedaan te laten maken, kan er geprobeerd worden om de beide uiteinden van de zaadleiders weer terug aan elkaar te verbinden, dit heet in medische termen een vaso-vasostomie. Op zich lukt deze ingreep in circa 80% a 90% van de gevallen. Echter hierna is de vruchtbaarheid niet altijd hersteld. Slechts circa 30% van de mannen zijn nadien in staat een kind te verwekken.

Wordt een sterilisatie door de ziektekostenverzekeraar vergoed?
De sterilisatie (vasectomie) bij de man wordt door de meeste verzekeraars niet vergoed, tenminste niet in het basis pakket. Veel ziektekosten verzekeraars vergoeden de ingreep echter wel als er een aanvullende verzekering of aanvullend pakket is afgesloten. Raadpleeg daarom altijd uw ziektekosten verzekeraar om even te checken of de sterilisatie vergoed wordt.
Als een sterilisatie door uw ziektekosten verzekeraar niet vergoed wordt dan moet u ermee rekening houden dat de ingreep ergens tussen de 300 en 500 euro kost. Dit is afhankelijk van de kliniek waar de ingreep zal plaatsvinden.

Waar kan ik me voor een sterilisatie laten behandelen?
Een sterilisatie of vasectomie wordt in Nederland door bijna alle ziekenhuizen en in veel privé klinieken uitgevoerd. Meestal zal u eerst een consult van uw huisarts krijgen, waarna u een arts of kliniek kunt kiezen.
Zeker als uw ziektenkosten verzekeraar de kosten niet vergoed is het verstandig om de prijzen van de klinieken met elkaar te vergelijken. Laat echter de prijs niet de enige doorslaggevende factor zijn, ook factoren als afstand en vertrouwen in een bepaalde kliniek of arts spelen bij een sterilisatie een belangrijke rol.

Algemeen
De bovenstaande beschrijving van een sterilisatie bij de man is een algemene beschrijving van wat een sterilisatie (of vasectomie) inhoud. Alle klinieken die de sterilisatie uitvoeren hebben hun eigen richtlijnen en procedures die af kunnen wijken van hetgeen hierboven staat vermeld. Raadpleeg dus altijd de behandelende arts of kliniek voor meer specifieke uitleg over wat te verwachten en welke procedures er gevolgd gaan worden.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk