INFORMATIERIJK .nl
Spaarhypotheek
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Spaarhypotheek

 

Wat is een spaarhypotheek?
Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm die bestaat uit een combinatie van een hypothecaire geldlening en een gemengde levensverzekering.

Wat is een gemengde levensverzekering?
Een gemengde levensverzekering betekent dat er een dekking is bij overlijden en bij leven. De levensverzekering keert dus altijd uit en met deze uitkering wordt uiteindelijk de hypothecaire geldlening afgelost. Koopt men de woning met z'n tweeŽn, dan kunnen ook beiden, geheel of gedeeltelijk, worden verzekerd bij overlijden.

Wat zijn de kenmerken van een spaarhypotheek?
Bij een spaarhypotheek heb je vaste maandelijkse lasten die bestaan uit rente en premie. Met behulp van deze premie spaar je voor de aflossing van je hypotheekschuld en aan het einde van de looptijd wordt de spaarhypotheek gegarandeerd afgelost. Deze hypotheekvorm geeft dus een grote mate van zekerheid. >>>


 Spaar hypotheek
 
 

Spaarhypotheek vervolg:

 

Wat zijn de kenmerken van een spaarhypotheek? (vervolg)
Het vermogen dat met deze premie wordt gespaard krijgt een door de hypotheekverstrekker gegarandeerd rendement dat gelijk is aan de hypotheekrente die wordt gerekend over de geldlening. Wanneer tijdens de looptijd van de hypotheek de rente wijzigt, zal de hypotheekverstrekker de premie ook automatisch aanpassen. Dit betekent in de praktijk dat wanneer er meer rente betaald moet worden, de premie voor de spaarverzekering daalt en omgekeerd.
Tegenwoordig zie je regelmatig dat een spaarhypotheek gecombineerd wordt met andere hypotheekvormen. Vooral de combinatie met een aflossingsvrije hypotheek komt regelmatig voor. Dit heeft als resultaat dat niet de gehele hypotheek meer wordt afgelost, maar dat ook de maandlasten enigszins zullen dalen.

De spaarhypotheek en de belasting?
Bij een spaarhypotheek profiteer je maximaal van de fiscale mogelijkheden. Dit komt doordat het gespaarde vermogen aanwast in een spaarverzekering en dus er niet wordt afgelost op de geldlening. Hierdoor wordt de hypotheekrenteaftrek maximaal benut. Verder kan het spaardeel van de premie belastingvrij renderen in box I en is de uitkering van de gespaarde premies belastingvrij, tenminste als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Algemeen.
Aangezien er een groot aanbod van spaarhypotheken beschikbaar is dat door de verschillende hypotheekaanbieders wordt aangeboden is het verstandig om de verschillende aanbieders en producten goed met elkaar te vergelijken. Het vergelijken kan tegenwoordig relatief eenvoudig online en kan u al snel honderden euroís per jaar schelen.
Omdat de maandlasten bij een spaarhypotheek zijn opgebouwd uit zowel rente als premie is het verstandig om niet alleen de rentes van de verschillende hypotheek aanbieders te vergelijken maar ook te kijken naar de hoogte van de te betalen premie.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk