INFORMATIERIJK .nl
P S A
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
PSA

PSA, Prostaat Specifiek Antigeen.

 

Wat is PSA?
PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Het is eigenlijk een speciaal soort eiwit dat normaal in geringe mate in het bloed aanwezig is. Het wordt gevormd in het klierweefsel van zowel de gezonde als de zieke prostaat. De PSA waarde kan door middel van een bloedmonster bepaald worden.

Wat doet het PSA?
Men vermoedt dat het PSA een functie heeft bij het dun en vloeibaar maken van het sperma van de man, zodat zaadcellen zich gemakkelijk kunnen bewegen.

Wat is de oorzaak van een verhoogde PSA waarde?
PSA is momenteel de belangrijkste substantie in het bloed om prostaatkanker vast te stellen, echter niet iedere verhoging duidt op prostaatkanker en bij niet iedere prostaatkanker is het PSA verhoogd. De stijging van het PSA (of PSA waarde) in het bloed kan verschillende oorzaken hebben, o.a door een prostaatontsteking (prostatitis), een goedaardige prostaatvergroting of door prostaatkanker.
Bij een verhoging zal de behandelend arts in het algemeen arts besluiten tot verder onderzoek. Er zijn tegenwoordig ook een zogenaamde prostaat zelftest sets verkrijgbaar, waarmee het PSA bepaald kan worden. >>>


 
 

PSA vervolg:

 

Wat is een normale PSA waarde?

Normale PSA waarden zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, etnische achtergrond en de grootte van de prostaat op het moment van de meting. De meest belangrijke invloed op de normaal waarde van het PSA lijkt toch wel de leeftijd te zijn. In het algemeen kun je stellen dat de volgende waardes gelden voor gezonde mannen.

Leeftijd

PSA waarde (in ng/ml)

20 - 40 jaar

0 tot 1,8

40 - 50 jaar

0 tot 2,2

50 - 60 jaar

0 tot 3,3

60 - 70 jaar

0 tot 6,9

Ng/ml = nanogram/milliliter.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk