INFORMATIERIJK .nl
Prostaat vergroting (vergrote prostaat)
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Prostaatvergroting, vergrote prostaat.

 

Wat is een prostaatvergroting of vergrote prostaat?
De prostaat is een orgaan dat onder invloed van hormonen groeit. Deze groei begint meestal in de pubertijd dus naarmate de man ouder wordt zal de prostaat meestal ook groter worden. Deze goedaardige vergroting van de prostaat, wordt ook wel in medische termen een benigne prostaat hypertrofie (BPH) genoemd en heet in de volksmond een vergrote prostaat.

Wat is de oorzaak van een prostaat vergroting of vergrote prostaat?
Het groeien van de prostaat is dus eigenlijk een natuurlijk proces dat onder invloed van hormonen verloopt en meestal begint in de pubertijd. Bijna iedere man zal hier dus mee te maken krijgen.
Er zijn onderzoeken gaande of voeding, levensgewoonten en andere externe factoren nog van invloed zijn op de mate van groei. >>>


 prostaat
 
 

Prostaatvergroting vervolg:

 

Wat zijn de klachten bij een prostaat vergroting of vergrote prostaat?
Bijna iedere man krijgt te maken met een prostaatvergroting alleen niet iedere man zal er last van ondervinden. De oorzaak van de klachten komt omdat, naarmate de prostaat groter wordt, de prostaat gaat drukken op de urinebuis, ook wel urethra of pisbuis genoemd, met alle mogelijke gevolgen van dien.
De meest voorkomende klachten bij een vergrote prostaat zijn toch wel:
- minder krachtige urine straal,
- moeilijker op gang komen van het urineren
- nadruppelen
- vaak moeten plassen
- plas niet lang meer kunnen ophouden
- veel s nachts plassen
- branderig gevoel bij plassen.
Soms blijft er na het plassen nog urine achter in de blaas, waardoor er een grotere kans op een blaasontsteking ontstaat.

Wat is de behandeling bij een vergrote prostaat?
Eigenlijk is een behandeling alleen nodig als er klachten optreden. Vaak is een behandeling met medicijnen dan al voldoende.
In sommige gevallen is er wel een operatieve ingreep nodig. Hoewel er meerdere operaties mogelijk zijn, is een veelvoorkomende operatie de Trans Urethrale Resectie Prostaat of ‘TURP’ genoemd. Deze operatie bestaat uit het opheffen van de vernauwing door het wegschrapen/branden van een stukje van de binnenkant van de prostaat en vindt plaats via de plasbuis. Dit is een betrekkelijk eenvoudige ingreep, maar vereist over het algemeen wel een ziekenhuisopname van een aantal dagen.
Een veel gehoorde angst van mannen voor een prostaatoperatie is de angst om impotent te worden. Deze angst is meestal onterecht. Welke behandeling er uiteindelijk noodzakelijk is wordt bepaald aan de hand van de klachten en in overleg tussen de medisch specialist en de patient.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk