INFORMATIERIJK .nl
Prostaatkanker
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Prostaatkanker

 

Wat is prostaatkanker?
Prostaatkanker, ook wel prostaat carcinoom of prostaatca genoemd, is een kwaadaardige prostaattumor die over het algemeen langzaam groeit. Prostaatkanker is een vorm van kanker die in de prostaat begint.

Wat zijn de klachten en symptomen bij prostaatkanker?
Prostaatkanker geeft in het begin meestal geen klachten. De meest voorkomende klachten zijn:
- moeite met plassen,
- zwakke straal bij het plassen,
- nadruppelen,
- vaker moeten plassen,
- ‘s nachts vaker moeten plassen,
- onvermogen de urine lang op te houden,
- pijn en of een branderig gevoel tijdens het plassen,
- troebele urine,
- bloederige urine,
- bloed in het sperma.
Een aantal van deze symptomen treden ook op bij een goedaardige prostaatvergroting. Soms ontstaan er klachten elders in het lichaam die pas later worden opgemerkt en veroorzaakt kunnen worden door eventuele uitzaaiingen. De aard van deze klachten kan erg verschillen een bekende klacht echter is dan pijn in de rug. >>>


 prostaat
 
 

Prostaatkanker vervolg:

 

Hoe wordt de diagnose prostaatkanker gesteld?
Bij het stellen van de diagnose voor prostaatkanker wordt er gebruik gemaakt van verschillende onderzoeken, nl. o.a. het rectaal toucher, bloedonderzoek (PSA) en een bioptie.
Bij een rectaal toucher kan een specialist, door middel van een wijsvinger in de anus, vaak al voelen of er sprake is van een mogelijke kwaadaardige afwijking van de prostaat. Bij bloedonderzoek wordt er onderzocht op PSA. PSA staat voor Prostaat Specifiek Hormoon. Wanneer er een verhoogd PSA wordt gevonden in het bloed kan dat wijzen op prostaatkanker. Een verhoogd PSA treedt ook op bij een goedaardige prostaatvergroting of prostaatontsteking.
Bij een prostaat bioptie wordt er uit de prostaat kleine stukjes prostaat weefsel weggenomen. Meestal gebeurt dit in combinatie met een echografie via de anus. Deze stukjes weggenomen weefsel worden ‘opgestuurd’ naar een patholoog, die vervolgens gaat vaststellen of zich in de weggenomen stukjes weefsel kankercellen bevinden.

Wat is de behandeling bij prostaatkanker?
De behandeling van prostaatkanker is afhankelijk van vele factoren. Denk hierbij aan leeftijd, conditie, aard van de tumor, eventuele uitzaaiingen. Mogelijke behandelingen zijn:
- oplettend afwachten, ook wel ‘watchful waiting’ genoemd, eigenlijk dus het niet behandelen maar goed in de gaten blijven houden,
- prostaatoperatie, vaak een verwijdering van de prostaat, ook wel radicale prostatectomie genoemd,
- bestraling, dit kan zowel inwendig als uitwendig,
- hormonale behandeling ook wel hormoon therapie genoemd,
- chemotherapie
- cryochirurgie, dit is het vernietigen van de kwaadaardige cellen door het snel bevriezen en ontdooien van het weefsel.
Afhankelijk van de situatie zal in overleg tussen de patiënt en de behandelend specialist het beste behandelplan moeten worden afgesproken.

Wat zijn risicofactoren bij prostaatkanker?
De grootste risicofactor voor het krijgen van prostaatkanker in ouder worden. Een hoge leeftijd is namelijk de grootste risicofactor voor het ontstaan van prostaatkanker. Ongeveer 80% van de gevallen van prostaatkanker komt voor bij mannen van 65 jaar en ouder. Ook erfelijke factoren lijken van invloed te zijn op het ontstaan van prostaatkanker. Prostaatkanker lijkt namelijk vaker voor te komen bij mannen met een vader met prostaatkanker.

Wat is de oorzaak van prostaatkanker?
De oorzaak van prostaatkanker is eigenlijk nog niet helemaal duidelijk. Er is wel duidelijk dat prostaatkanker niet wordt veroorzaakt door, zelfbevrediging of masturbatie, een sterilisatie of vasectomie, seksueel overdraagbare aandoeningen of wisselende seksuele contacten.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk