INFORMATIERIJK .nl
Prostaat
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Prostaat

 

Wat is een prostaat?
De prostaat is een klier die, bij de man, vlak onder de blaas zit en om de plasbuis heen ligt. De gewone prostaat is een paar centimeter groot, ongeveer zo groot als een kastanje. De prostaat wordt ook wel voorstanderklier genoemd en maakt deel uit van het mannelijk voortplantingssysteem.

Wat is de functie van de prostaat?
De belangrijkste functies van de prostaat zijn het vervoer van zaadcellen en het voorkomen dat er sperma in de blaas kan stromen. Verder produceert de prostaat een aantal hulpstoffen die aan het sperma worden toegevoegd. De functie van de prostaat ligt dan ook voornamelijk in de vruchtbaarheid en niet zozeer in de sexualiteit. >>>


 prostaat
 
 

Prostaat vervolg:

 

Hoe werkt de prostaat?
De prostaat is een seksueel gevoelig orgaan. Tijdens het klaarkomen worden er zaadcellen naar de prostaat gepompt. De prostaat voegt prostaatvocht toe aan deze zaadcellen, trekt samen, en perst het dan gevormde sperma via de plasbuis naar buiten. Na het klaarkomen duurt het vaak even voor de prostaat en blaasspier weer ontspannen, waardoor er tijdelijk niet geurineerd kan worden.

Prostaat aandoeningen.
De prostaat is een orgaan dat onder invloed van hormonen groeit. Deze groei begint meestal in de pubertijd en kan, over het algemeen rond het vijftigste levensjaar, bij de man problemen op te leveren. Het meest bekende verschijnsel is dan wel problemen bij het plassen.
De meest voorkomende aandoeningen van de prostaat zijn:
- goedaardige vergroting van de prostaat, ook wel benigne vergroting genoemd,
- prostaatontsteking, ook wel prostatitis genoemd,
- prostaatkanker, ook wel maligne aandoening, prostaatcarcinoom of prostaatca genoemd.
Alhoewel de kans op een van deze aandoeningen groter wordt naarmate de man ouder wordt zijn zij niet geheel leeftijdsafhankelijk. De behandeling van deze aandoeningen varieert sterk en is onder andere afhankelijk van het type aandoening.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk