INFORMATIERIJK .nl
PRK
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

PRK ooglaser behandeling

 

Wat is PRK?
PRK is een ooglaserbehandeling. PRK staat voor "Photo Refractieve Keratectomie". De PRK ooglaser methode is een ooglaser behandeling die eenvoudiger en goedkoper is dan de LASIK methode.

Wat houdt een PRK ooglaser behandeling in?
Bij een PRK ooglaser behandeling wordt het epitheel, dat is het bovenste laagje van het hoornvlies, helemaal verwijderd. Na het verwijderen van het epitheel wordt met de ooglaser de gewenste correctie uitgevoerd. Dit gebeurt door verdamping. Het profiel van het te verdampen weefsel bepaalt de te corrigeren sterkte. Gedurende de behandeling, die een paar minuten per oog duurt, voelt de patiënt niets. Na het laseren wordt het oog veelal afgeplakt.
Het herstel duurt wel iets langer. Hierdoor is het resultaat ook vaak pas later zichtbaar. Meestal wordt met de PRK methode dan ook 1 oog teglijk behandeld. Het tweede oog wordt vaak 2 tot 3 weken later behandeld. De behandeling gebeurt veelal poliklinisch, een ziekenhuisopname is niet noodzakelijk. >>>


 PRK ooglaser methode
 
 

PRK ooglaser methode vervolg:

Voor wie is PRK geschikt?
De PRK ooglaser methode is geschikt voor zowel bijzienden als verzienden met brilsterktes tussen +3.00 en -5.00 dioptrie en voor een cilinderafwijking tot -3.00 dioptrie. De leeftijdsgrens varieert per ooglaser kliniek, maar over het algemeen kun je stellen dat je ouder dient te zijn dan 18 jaar en niet ouder dient te zijn dan 65 jaar. Ook is het belangrijk dat de brilsterkte gedurende het laatste jaar stabiel geweest is.

Wat zijn de resultaten van een PRK behandeling?
De resultaten voor het zicht zijn redelijk vergelijkbaar met die van een LASIK en LASEK ooglaser behandelingen. Het herstel van het zicht duurt wel iets langer. De eerste week is het zicht slechter dan voor de behandeling omdat het hoornvliesoppervlak nog niet glad is en het epitheel nog niet tot de juiste dikte is aangegroeid. Meestal kunt u twee dagen na de behandeling weer aan het werk. De totale genezingsfase kan 4 tot 6 maanden duren.

Complicaties PRK ooglaser behandeling?
Zoals bij elke medische behandeling kunnen er ook bij een ooglaser behandeling volgens de PRK methode complicaties optreden. Gelukkig is dankzij de moderne technieken die tegenwoordig worden toegepast de kans op complicaties relatief klein.
Door het ontbreken van de epitheellaag van het hoornvlies kan het oog gedurende enkele dagen na de behandeling pijnlijk aanvoelen. Slechts bij uitzondering duurt de pijn langer. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstilling. Tijdens de genezingsfase kan lichtschuwheid optreden, dit kan met een zonnebril zonder sterkte redelijk verholpen worden. Verder is een veelgehoorde klacht dat het oog 'wat stroef' aanvoelt. Deze klachten worden verminderd met behulp van oogdruppels.
De complicaties die kunnen optreden zijn afhankelijk van diverse factoren. Vraag daarom altijd duidelijk aan de behandelend arts welke complicaties er kunnen optreden en of er in uw situatie nog specifieke complicaties te verwachten zijn.

Waar kan ik me voor een PRK ooglaser behandeling laten behandelen?
Er zijn zowel in Nederland als ook daarbuiten zeer veel betrouwbare ooglaser klinieken en ooglaser praktijken die de PRK ooglaser behandeling uitvoeren. De prijzen en procedures van de PRK ooglaser behandelingen variŽren sterk per ooglaser kliniek. Het is daarom aan te raden om deze klinieken grondig met elkaar te vergelijken voor u uiteindelijk voor een ooglaser behandeling kiest.

Algemeen
De bovenstaande beschrijving van een PRK ooglaser behandeling is een algemene beschrijving van wat ooglaseren volgens de PRK methode inhoud. Alle klinieken die de PRK behandeling uitvoeren hebben hun eigen richtlijnen en procedures die af kunnen wijken van hetgeen hierboven staat vermeld. Raadpleeg dus altijd de behandelende arts of kliniek voor een meer specifieke uitleg over wat te verwachten, welke procedures er gevolgd gaan worden en welke complicaties er op kunnen treden.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk