INFORMATIERIJK .nl
Opbouw benzine prijs.
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
accijns

Opbouw benzine prijs.

 

Waaruit is de benzine prijs opgebouwd?
De benzine prijs is opgebouwd uit grofweg 3 delen namelijk:
- de inkoopprijs van benzine
- accijns en BTW
- marge voor de pomphouder, oliemaatschappij.

Wat is de inkoopprijs van benzine?
Dit is de prijs waarvoor oliemaatschappijen zoals bijvoorbeeld Shell, BP of Texaco de benzine zelf inkopen. Deze prijs fluctueert en is afhankelijk van verschillende factoren, maar is met name afhankelijk van de internationale marktprijs.

Hoe hoog is de accijns op benzine?
Per verkochte liter benzine rekent de overheid een vast bedrag aan accijnzen. Dit bedrag wordt jaarlijks door de overheid aangepast en soms nog om politieke redenen verhoogd. De accijnzen, in mei 2008, op een liter benzine is 69 cent. >>>


 
 

Opbouw benzine prijs vervolg:

 

Hoe hoog is de BTW op benzine?
De BTW, in 2008, is 19%. Deze BTW wordt dus gerekend op het totaalbedrag van de inkoopsprijs plus de marge plus de accijns.

Wat is de marge?
De marge is eigenlijk het bedrag waaruit alle kosten vanaf de raffinaderij tot en met de verkoop aan de pomp betaald worden.
Je kunt denken aan kosten als
- distributiekosten
- onderhoudskosten
- reclamekosten
- personeelskosten
- pompkortingen
- winst
- enz. enz..
Marge is dus niet gelijk aan winst. Shell Nederland geeft aan dat zij gemiddeld 1 tot 1,5 cent per liter benzine bruto winst maken.

Voorbeeld van de opbouw van de benzineprijs.
We zullen een voorbeeld geven aan de hand van de benzineprijs aan de pomp van week 20 in 2008.
Een liter Euro 95 benzine kost op dat moment 1,61 Euro, dat is dus de adviesprijs.
De kale prijs van de benzine, dat is dus inkoop plus marge, is 66,6 cent. Daar komt dan 69,4 cent accijns bij.
Reken hier dan nog eens 19% BTW bij, dat is zo'n 25 eurocent en dan kom je op de adviesprijs van 1,61 Euro.

Wat verdient de overheid aan een liter benzine?
Aan de hand van bovenstaande berekening kun je zien dat de overheid op een liter benzine zelf ongeveer 94,4 cent verdient. Dat is dus ongeveer 60%.

Wat doet de overheid met dat geld?
Dat is moeilijk te zeggen, het wordt namelijk als inkomsten gezien en wordt dus aan allerlei doelen uitgegeven. Het geld dat verdient wordt aan benzine wordt in ieder geval niet alleen besteed aan het verbeteren van wegen of andere zinnige activiteiten waar de automobilist of het milieu mee geholpen worden.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk