INFORMATIERIJK .nl
Nationale Hypotheek Garantie
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Nationale Hypotheek Garantie, NHG:

 

Wat is NHG?
De Nationale Hypotheek Garantie is de naam van de garantie die verkregen kan worden als er een lening of hypotheek wordt afgesloten voor het kopen of verbouwen van een woning.
De Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat bij het afsluiten van een hypothecaire lening de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg staat voor de lening. Hiervoor wordt door de geldnemer een borgtochtprovisie betaald. Dit is een eenmalig bedrag. In 2007 was dit bedrag 0,4% van de hoofdsom).
Wanneer de geldnemer de lening niet meer kan betalen, wordt de geldgever door het fonds betaald. De geldnemer is daarmee niet uit de problemen; deze is nog steeds aansprakelijk, alleen heeft nu te maken met de Stichting als schuldeiser.
Waar kan ik NHG afsluiten?
U kunt NHG afsluiten via iedere geldverstrekker en/of hypotheekadviseur in Nederland.>>> 


 Nationale Hypotheek Garantie, NHG
 
 

Nationale hypotheek garantie , NHG, vervolg:

Wat is het voordeel van NHG?
Toch is het in het voordeel van de geldnemer om de borgtochtprovisie te betalen en een NHG af te sluiten. Omdat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de lening weet de geldgever 100% zeker dat de lening afbetaald wordt. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en de en de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staan op haar beurt garant voor de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Hierdoor is het risico dus verwaarloosbaar. Geldgevers geven om deze reden bij het afsluiten van NHG een fikse korting op de hypotheekrente, tussen de 0,3 en 0,6 procentpunt.
In 2007 kon de NHG worden afgesloten tot maximaal € 265.000,-. Wanneer er meer geleend wordt, kan over een leningdeel tot dit bedrag bij NHG afgesloten worden, terwijl een ander leningdeel onder het hogere tarief valt. Het is ook mogelijk om de Nationale Hypotheek Garantie te verkrijgen in het geval van bijlenen of een 2e hypotheek. Hierbij is het dan wel een voorwaarde dat het geleende geld ook daadwerkelijk wordt aangewend voor kwaliteitsverbetering. Dit kan dus zijn een verbouwing of voor het aankopen van de grond of erfpacht. Consumptieve leningen kunnen dus niet met NHG afgesloten worden.
Het maximale hypotheekbedrag hangt ook af van de waarde van het onderpand en het inkomen van de aanvrager. De NHG-normen zijn betrekkelijk streng; het is vrijwel altijd mogelijk om een hogere lening te krijgen bij een geldgever door af te zien van NHG. Hier staat dan echter ook een hogere rente tegenover.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk