INFORMATIERIJK .nl
Mexicaanse griep / varkensgriep
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Mexicaanse griep, varkensgriep.

 

Wat is varkensgriep of Mexicaanse griep?
Eigenlijk is de naam varkensgriep in dit geval niet helemaal correct, omdat deze naam de indruk zou kunnen wekken dat dat het virus bij varkens voorkomt of daar zelfs van afkomstig is en dat is niet helemaal juist. Als we kijken naar de opbouw van het virus bestaat dit naast stammen van varkensgriep ook stammen van het menselijke vogelgriep. De varkensgriepvariant (influenza type A)†is dan ook niet van varkens afkomstig, maar verspreidt zich van mens op mens. Verder zou de naam varkensgriep imagoschade voor varkensvlees of geloofsovertuiging kunnen veroorzaken welke niet terecht zou zijn. Dit is dan ook de reden dat verschillende organisaties de naam varkensgriep in de ban gedaan hebben en pleiten voor een andere naamgeving. Andere namen voor het griepvirus dat in verband met de uitbraak in 2009 als varkensgriep genoemd zijn: Mexicaanse griep, Noord-Amerikaanse griep, H1N1 Flu of nieuwe griep (Novel Flu). De term Mexicaanse griep heeft zijn naam ontleent aan het eerste geval waar deze variant werd ontdekt en wordt in Nederland naast de term varkensgriep het meest gebruikt. Wij zullen deze termen hier door elkaar gebruiken. >>>


 Mexicaanse griep varkensgriep wereldwijd
 
 

Mexicaanse griep en varkensgriep vervolg:

Wat zijn de symptomen van Mexicaanse griep of varkensgriep bij mensen?
De symptomen die bij varkensgriep optreden zijn grotendeels gelijk aan de symptomen die ook bij een 'gewone' griep kunnen optreden zoals koorts, hoesten, keelpijn, spierpijn, misselijkheid en verminderde eetlust. Echter de symptomen als diarree en braken zijn bij varkensgriep vaak heviger dan bij de gewone griep.
Een ander kenmerk waar de Mexicaanse griep zich onderscheid ten opzichte van de gewone griep is de groep slachtoffers. Waar gewone griep meestal mensen met een zwakke gezondheid, ouderen en jonge kinderen treft, worden bij de varkensgriep met name jongere volwassenen, tussen de 25 en 45 jaar getroffen. Dit is waarschijnlijk dan ook de reden dat de varkensgriep herinneringen oproept aan de Spaanse griep die tussen 1918 en 1919 dezelfde groep slachtoffers trof en waar destijds tientallen miljoenen aan stierven. Destijds werd er dan ook gesproken van een heuse pandemie.

Preventie tegen varkensgriep of Mexicaanse griep.
De besmetting door de zogenaamde varkensgriep gebeurt hoofdzakelijk door met varkensgriepvirus besmet slijm. Dit kan worden veroorzaakt door o.a. hoestende of niezende slachtoffers die op deze wijze de druppeltjes virus door de lucht verspreiden, maar ook lijkt besmetting mogelijk besmette oppervlakken als bijvoorbeeld een deurknop. De preventie tegen het besmet raken met het Mexicaanse griepvirus bestaat uit het regelmatig handen wassen, zorgen voor een goede ventilatie en zorgen voor een schone hygienische omgeving. Ook het dragen van een mondmasker kan enige bescherming tegen een zogenaamde druppelinfectie bieden en het dragen van een mondmasker verhindert dat je met besmette handen aan je neus of mond zit.

Wat is de behandeling van Mexicaanse griep of varkensgriep?
De CDC (Centers for Disease Control and Prevention) melden dat het virus resistent is tegen Amantadine and Rimantadine, maar wel behandeld kan worden met Oseltamivir en Zanamivir. Oseltamivir en Zanamivir zijn vaak beter bekend onder hun handelsnamen Tamiflu en Relenza.
Het CDC is een organisatie in de Verenigde Staten, dat zich inmiddels wereldwijd een uitstekende naam heeft verworven, en zich o.a. bezighoudt met het opsporen van de oorzaak van nieuwe epidemieŽn. Europa kent een soort gelijke organisatie genaamd het ECDC (European Centre for disease prevention and control).

Meer informatie over Mexicaansegriep of varkensgriep?
Voor de meest actuele informatie over Mexicaansegriep en varkensgriep is het raadzaam om uw lokale GGD te raadplegen.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk