INFORMATIERIJK .nl
Ziekte van Lyme
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
lyme

De ziekte van Lyme.

 

Lymeziekte, Lyme-borreliose ook wel ziekte van Lyme genoemd, is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door Borrelia burgdorferi, een spiraalvormige bacterie (spirocheet) van drie tot acht micrometer.
De ziekte van Lyme wordt overgebracht door teken. Teken dragen soms de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich. Door een tekenbeet kan een mens met deze borrelia geÔnfecteerd worden. Hierna ontstaat een symptomencomplex dat Lyme-borreliose of lymeziekte wordt genoemd. Lyme-borreliose wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.
Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek. Hiervan krijgen er ongeveer 17.000 (bijna 1,5%) Erythema migrans (stadium 1 van Lyme).
Teken kunnen het beste worden verwijderd met een zogenaamde tekenpincet of tekenlepel. Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal teken in Nederland toeneemt.
Men verwacht dat de toename van het aantal teken leidt tot een toename van het aantal gevallen van Lyme. >>>


 
 

Ziekte van Lyme vervolg:

De ziekte verloopt in drie opeenvolgende stadia die elk bepaalde klachten geven. Het komt echter voor dat een stadium voorbij gaat zonder dat er zich klachten voordoen.
Stadium 1: Lokale huidinfectie, erythema migrans.
Drie dagen tot drie weken na de tekenbeet, kunnen de eerste klachten ontstaan. Rond de plaats van de beet kan een rode, ringvormige huiduitslag ontstaan, die zich geleidelijk uitbreidt. Deze huiduitslag is een reden om naar de huisarts te gaan. Men kan zich ook grieperig voelen met verschijnselen als hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.
Stadium 2: Vroege gedissemineerde infectie.
Enkele weken of maanden na de tekenbeet, kunt u last krijgen van uitstralende pijn in arm of been, uitval van gezichtsspieren, dubbel zien, neiging tot flauwvallen, hartritmestoornissen en pijn aan en zwelling van de (knie) gewrichten. Na de tekenbeet kan Borrelia burgdorferi in de bloedbaan terecht komen, hetgeen tot een gedissemineerde infectie leidt. Via de bloedbaan wordt de bacterie in het lichaam verspreid, maar de bacterie is meestal slechts kort in de bloedbaan aanwezig. Hoewel de bacterie in elk orgaan terecht kan komen, ontstaan de meeste ziekteverschijnselen in het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. Het blijkt dat de helft van de patiŽnten met een gedissemineerde infectie geen tekenbeet of erythema migrans heeft opgemerkt. Daardoor kan het voorkomen dat de ziekteverschijnselen niet direct met een Borrelia burgdorferi infectie in relatie worden gebracht. Enkele weken of maanden na de tekenbeet, kunt u last krijgen van uitstralende pijn in arm of been, uitval van gezichtsspieren, dubbel zien, neiging tot flauwvallen, hartritmestoornissen en pijn aan en zwelling van de (knie) gewrichten.
Stadium 3: Chronische Lyme-borreliose.
In dit stadium is de ziekte chronisch geworden. Maanden tot jaren na de besmetting kunt u te maken krijgen met een chronische huidaandoening, ernstige loop- of oriŽntatiestoornissen en gewrichtsklachten. Men spreekt over het algemeen van chronische Lyme-borreliose bij een ziekteduur van meer dan een jaar. Alle eerder genoemde verschijnselen kunnen een langdurig beloop hebben met symptoomvrije periodes van weken tot jaren waarna de klachten weer kunnen terugkomen of verergering. De symptomen kunnen hierbij van orgaansysteem wisselen. Naast de specifieke verschijnselen in verschillende orgaansystemen staan bij de chronische vorm van de ziekte de algemene of aspecifieke klachten op de voorgrond. Volgens sommigen zouden deze klachten onder andere bestaan uit griepachtige verschijnselen, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, voorbijgaande temperatuursverhoging van enkele uren, transpireren, wisselende pijn in spieren, pezen en gewrichten.
Het stellen van de diagnose van een Borrelia burgdorferi-infectie is in vele gevallen niet eenvoudig en hierover bestaat onder deskundigen verschil van mening.

De Natuurkalender en Wageningen Universiteit zijn gestart met het in kaart brengen van het voorkomen van teken in Nederland en waar en wanneer u door teken kunt worden gebeten. Het doel is om beter inzicht te krijgen onder welke omstandigheden en in welke omgeving u risico loopt op een tekenbeet. Een ander doel is om het Nederlandse publiek te informeren over hoe om te gaan met teken.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk