INFORMATIERIJK .nl
Lijfrente aftrek
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Lijfrente aftrek

 

Wat is een lijfrente aftrek?
Lijfrenteaftrek is een veelgehoorde term als het gaat om lijfrente verzekeringen en houdt in dat de betaalde premies voor het opbouwen van een lijfrente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn van de belasting.
Als er sprake is van lijfrenteaftrek dan vallen de betaalde premies in box 1 waardoor er ook over het opgebouwde kapitaal geen vermogensheffing betaald hoeft te worden. De uitkering van de lijfrente wordt in dat geval wel fiscaal belast.

Hoe bepaal ik de hoogte van de lijfrente aftrek?
De maximale hoogte van de lijfrenteaftrek is afhankelijk van verschillende factoren en wordt bepaald aan de hand van de zogenaamde basisruimte, jaarruimte en reserveringsruimte. Deze regels voor het bepalen van de hoogte van de lijfrenteaftrek verschillen per belastingjaar. We proberen hieronder uiteen te zetten hoe je de lijfrenteaftrek zelf kunt berekenen maar je kunt natuurlijk ook een belastingadviseur of belastingconsulent raadplegen. Ook bestaat er een mogelijkheid voor ondernemers om de fiscale oudedagsreserve (FOR) om te zetten in een lijfrente of ten laste van de stakingswinst een stakingslijfrente te bedingen. Lijfrentepremies die voor 1 april zijn betaald kunnen nog in het voorafgaande jaar worden afgetrokken >>>


 lijfrenteaftrek
 
 

Lijfrente aftrek vervolg:

Wat is de basisruimte.
Iedereen heeft recht op de lijfrenteaftrek in de basisruimte. De hoogte van dit bedrag wordt jaarlijks door de belasting vastgesteld.

Wat is jaarruimte?
De jaarruimte heeft als doel om het pensioentekort in een belastingjaar te compenseren. De hoogte van ook dit bedrag wordt jaarlijks weer door de belstingdienst vastgesteld. Er bestaan diverse formules waarmee je zelf de jaarruimte kunt uitrekenen, maar het is ook eenvoudig mogelijk om deze jaarruimte via een rekenprogramma van de belastingdienst zelf te berekenen.
Jaarrente formule voor 2007:
Jaarruimte = (0,17 x premiegrondslag) - F - (7,5 x A)
Waarbij:
- premiegrondslag staat voor belastbaar inkomen met een maximum van 150.957,-- (2007) minus de AOW franchise voor 2007
- F staat voor de netto toename FOR voor ondernemers
- A staat voor aangroei van pensioenaanspraken over dat belastingjaar. Deze gegevens worden jaarlijks verstrekt door het pensioenfonds of pensioenverstrekkers(s).

Wat is reserveringsruimte?
Reserveringsruimte is de ruimte waarmee de onbenutte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar kan worden ingehaald. Dit is wel afhankelijk van een aantal complexe voorwaarden. Laat je voor het bepalen van deze ruimte goed voorlichten door een belastingadviseur of andere expert op het gebied van belastingen en lijfrentes.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk