INFORMATIERIJK .nl
Kraamverlof
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex

Kraamverlof

 

Wat is Kraamverlof?
Kraamverlof is verlof dat je kunt opnemen als je partner net is bevallen.

Wanneer hebt je recht op Kraamverlof?
Iedere werknemer waarvan de echtgenote of partner is bevallen, heeft recht op twee dagen kraamverlof.

Hoelang heb je recht op kraamverlof?
Je hebt in ieder geval recht op 2 dagen kraamverlof. Voor de bevalling zelf en het doen van aangifte van de geboorte hoef je geen kraamverlof op te nemen. Je kunt hiervoor kort verzuimverlof opnemen. Kort verzuimverlof valt onder dezelfde regeling als calamiteitenverlof en de 2 dagen kraamverlof mag je laten aansluiten. >>>


 Kraamverlof
 
 

Kraamverlof vervolg:

Wanneer moet je het kraamverlof opnemen?
Dit is afhankelijk van de plaats waar je kindje geboren wordt. Als het kind namelijk thuis wordt geboren, moet je het kraamverlof in de eerste vier weken na de geboorte opnemen. Als het kind in het ziekenhuis wordt geboren, neemt je het verlof op in de vier weken na de thuiskomst van de baby uit het ziekenhuis.

Welke gevolgen heeft kraamverlof voor je inkomen?
Tijdens het kraamverlof betaalt je werkgever het loon door. Soms staat er in de CAO of in een andere regeling van de werkgever met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging andere afspraken. Het is verstandig om hier nog even naar te informeren bij je werkgever.

Hoe vraagt je kraamverlof aan?
Je moet dit zowel mondeling als schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Het is wel de bedoeling dat je de werkgever zo snel mogelijk laat weten wanneer je kraamverlof opneemt.

Mag de werkgever het kraamverlof weigeren?
Je werkgever mag het kraamverlof niet weigeren.

(publicatie april 2008)


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk