INFORMATIERIJK .nl
Kortdurend zorgverlof
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Kortdurend zorgverlof

 

Wat is kortdurend zorgverlof?
Het kortdurend zorgverlof is verlof dat je kunt opnemen als je moet zorgen voor je zieke kind, je partner of ouders.

Wanneer heb je recht op kortdurend zorgverlof?
Je hebt recht op kortdurend zorgverlof als je een thuiswonend ziek kind, je partner of een ouder moet verzorgen. Je moet dan wel de enige zijn die de zieke op dat moment kan verzorgen. Kortdurend zorgverlof geldt ook voor de zorg voor zieke thuiswonende pleegkinderen. Er moet dan wel een pleegcontract zijn. Voor meer informatie hierover kun je ook de website van Postbus 51 raadplegen. >>>


 Kortdurend zorgverlof
 
 

Kortdurend zorgverlof vervolg:

Hoe lang kun je kortdurend zorgverlof opnemen?
Kortdurend zorgverlof kun je jaarlijks, maximaal voor een duur van twee maal het aantal uren dat je in een week werkt, opnemen. Als je dus 40 uur per week werkt kun je 80 uur kortdurend zorgverlof per jaar opnemen.

Mag je kortdurend zorgverlof onderbreken?
Je hoeft het kortdurend zorgverlof niet in een keer op te nemen. Je mag het namelijk ook, in overleg met je werkgever, in delen opnemen.

Wat is het verschil tussen kortdurend zorgverlof en calamiteiten verlof?
Als je onverwachts vrij moet nemen om te zorgen voor een ziek kind, een zieke partner of ouder dan hoef je geen kortdurend zorgverlof op te nemen maar dan neem je calamiteitenverlof op. Dit geldt dan voor maximaal 1 dag. Het kortdurende zorgverlof gaat dan, indien nodig, de tweede dag in.

Welke gevolgen heeft kortdurend zorgverlof voor je inkomen?
Tijdens het kortdurend zorgverlof betaalt je werkgever je in ieder geval zeventig procent van je salaris door. Als dat bedrag minder is dan het minimumloon dan krijg je tenminste het minimumloon. Voor meer informatie over kortdurend zorgverlof, inkomen en minimum loon kun je het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid raadplegen. Het is mogelijk dat er in de cao of andere regeling tussen uw werkgever en ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging andere afspraken staan over het doorbetalen van uw salaris tijdens het zorgverlof. Informeer hiernaar bij je werkgever.
Omdat het opnemen van kortdurend zorgverlof invloed kan hebben op je salaris kan het dus ook invloed hebben op bepaalde toeslagen, zoals bijvoorbeeld toeslagen van de belastingdienst.

Hoe vraagt je kortdurend zorgverlof aan?
Je moet het verlof aan bij je werkgever aanvragen en dit kan zowel mondeling als schriftelijk. De werkgever mag vragen naar een vorm van bewijs zoals een doktersrekening.

(publicatie april 2008)


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk