Kinderopvangtoeslag vervolg:
Wat is een toeslagpartner?
Uw toeslagpartner is degene met wie u samen de kinderopvangtoeslag gaat aanvragen bij de belastingdienst. In het geval dat u een echtgenoot, echtgenote of een geregistreerd partner heeft, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook uw toeslagpartner, maar ook iemand anders waarmee u samenleeft, kan ook uw toeslagpartner zijn.
Waaruit bestaat de kinderopvangtoeslag?
Over het algemeen bestaat de kinderopvangtoeslag uit twee delen, namelijk een deel van de overheid (overheidsbijdrage) en een deel van de werkgever (werkgeversbijdrage). De bijdrage van de overheid is inkomensafhankelijk. De werkgeversbijdrage is daarin tegen niet inkomensafhankelijk maar is afhankelijk van uw kosten voor kinderopvang.
Kinderopvangtoeslag voor alleenstaande ouders.
Voor alleenstaande werkende ouders geldt dat u recht heeft op evenveel kinderopvangtoeslag als een gezin met twee werkende ouders.
Kinderopvangtoeslag voor gescheiden ouders.
Ook als u gescheiden bent en u en uw ex-partner verzorgen uw kind als co-ouders, heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Hieraan is dan wel de eis verbonden dat uw kind minimaal drie dagen per week bij u woont en minimaal drie dagen in de week bij uw ex-partner woont. In dit geval kan iedere ouder kinderopvangtoeslag aanvragen voor zijn deel van de kosten.
Kinderopvangtoeslag voor pleegouders en adoptieouders.
Ook pleegouders of adoptieouders kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen bij de belastingdienst. Voor pleegouders en adoptieouders gelden dezelfde regels als voor natuurlijke ouders.
Meer informatie over Kinderopvangtoeslag kunt u onder andere vinden op de website vanPostbus 51 bij de belastingdienst of bij de verschillende kinderopvang instellingen.
|