INFORMATIERIJK .nl
Hypotheek
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
hypotheek

Hypotheek

 

Wat is een hypotheek?
De term hypotheek of hypothecaire lening kent twee verschillende betekenissen.
Een hypotheek is in de eerste plaats 'het eerste recht van verkoop'. Dit is een zakelijk recht of voorrecht dat op een goed of zaak, meestal een onroerend goed of een schip rust. Dit eigendom wordt in onderpand gegeven of genomen voor een schuld. Dit is veelal de geldlening om het onderpand te kopen. Bij de notaris wordt dit zakelijk recht vervolgens beschreven in een hypotheekakte.
Daarnaast wordt deze lening zelf die officieel hypothecaire lening, hypothecair krediet of lening met hypothecaire zekerheid heet, in het gewone spraakgebruik vaak ook hypotheek genoemd.
De geldgever wordt aangeduid als hypotheeknemer of hypotheekhouder. Hij verkrijgt het eerste recht van verkoop. De geldnemer wordt ook wel hypotheekgever genoemd. >>>


 
 

Hypotheek vervolg:

Welke hypotheken zijn er?
De hypotheek is in Nederland een zeer populaire en een van de meest voorkomende vormen van krediet. De concurrentie op de hypotheek markt is groot en het kan vaak geen kwaad om na een aantal jaren weer eens de tarieven van uw hypotheek verstrekker te vergelijken met andere hypotheek verstrekkers. Niet alleen de hypotheek rente fluctueert, de aanbiedingen van hypotheek verstrekkers variëren ook voortdurend.
Er zijn ook vele beschikbare keuzes in hypotheek vormen, zoals een aflossingsvrije hypotheek, een zgn. spaar hypotheek, de beleggings hypotheek en meer. Verder kan een hypotheek voor verschillende duren worden afgesloten. Over het algemeen geldt dat hoe langer de duur van een vastgelegde rente en dus hoe langer de zekerheid bestaat over het af te lossen bedrag, hoe hoger de te betalen rente.
Laat u dus voor het afsluiten van een hypotheek, toch een leenvorm die voor langere tijd wordt afgesloten, dus altijd voorlichten door een of meerdere deskundige(n) en win zelf informatie in uit verschillende betrouwbare bronnen.
Waar moet ik op letten bij een hypotheek?
Welke hypotheek het beste bij U past is geheel afhankelijk van uw situatie. Gaat u samen een hypothecaire lening aan of bent u alleen, wat is de gezinssituatie, heeft u kinderen, wilt u kinderen, wilt u beiden blijven werken, kan er straks iemand stoppen met werken of minder werken, hoeveel geld heeft u te besteden, waar woont u, wat zoekt u. Dit zijn nog maar een paar punten om te overdenken voor u een hypotheek afsluit. Let ook goed op wat u kunt lenen en maximaal wilt uitgeven of kan dragen. Er zijn diverse internet sites waar u kunt uitrekenen wat het maximale bedrag is wat u kunt lenen, maar wilt u dat ook lenen? Kunt u dat iedere maand weer, gedurende meestal 30 jaar, ook betalen.
Aandachtspunten bij een hypotheek.
Helaas is de hypotheek nog steeds een van de meest voorkomende oorzaken van problemen met krediet. De oorzaken zijn al even varierend als de verschillende vormen van een hypotheek. De meeste oorzaken van het problemen van aflossen van de hypotheek schuld lijken te ontstaan door verlies van arbeid door werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid of door echtscheiding. In sommige gevallen zal de woning zelfs verkocht moeten worden.
Het is belangrijk er voor te zorgen betalingsachterstanden te voorkomen en indien aanwezig zo snel mogelijk op te lossen. Indien er een hypotheek is afgesloten met NHG en indien uw betalingsproblemen worden veroorzaakt door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van uw partner, dan biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) u de mogelijkheid een aanvullende lening af te sluiten. Hiervoor kunt U contact op met de geldverstrekker van uw hypotheek. Als uw hypotheek is afgesloten met de zgn. NHG en er dreigen betalingsachterstanden of andere aflossingsproblemen kijk dan nog even op onze NHG pagina voor meer informatie of bezoek de website van de Nationale Hypotheek Garantie.
Indien er geen sprake is van een hypotheek met NHG dan zijn er ook nog verschillende manieren om betalingsachterstanden te voorkomen of op te lossen. U kunt bijvoorbeeld naar uw werkgever gaan of in overleg treden met uw hypotheek verstrekker. Soms kan het een uitkomst bieden om een hypotheek met een ongunstige rente over te sluiten. In het uiterste geval kunt, of moet u zelfs, uw huis verkopen.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk