INFORMATIERIJK .nl
Hooikoorts
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
hooikoorts

Hooikoorts

 

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts, ook wel pollinosos genoemd, is een allergische reactie van de slijmvliezen op stuifmeel (pollen) van grassen, planten of bomen, die hun stuifmeel via de wind laten verspreiden.

Wat zijn de klachten van hooikoorts?
Hooikoorts patiŽnten hebben bij een hooikoortsaanval vaak last van ťťn of meerdere klachten. Deze klachten kunnen bestaan uit: veelvuldig niezen, pijnlijke of jeukende neus, een loopneus, een verstopte neus, rode (soms branderige of jeukende) ogen, tranende ogen, gezwollen oogleden, opgezwollen keel, hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, kriebelhoest, eczeem en astmatische klachten. >>>


 
 

Hooikoorts vervolg:

Welke factoren zijn van invloed op hooikoorts?
De gevoeligheid voor hooikoorts is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het seizoen, het weer, moment van de dag, locatie waar je bent, de windrichting en meer. Hooikoorts is zeker seizoen afhankelijk. Met name tijdens de bloeiperiode van stuifmeelproducerende planten kunnen hooikoortsklachten optreden. Helaas zijn hooikoorts patiŽnten vaak allergisch voor meerdere soorten stuifmeel en kan de periode dat ze last hebben van hun allergie vaak vrij lang duren. Ook de weersomstandigheden zijn van belang. Hooikoortsklachten treden met name op bij zonnig en droog weer en kunnen weer afnemen tijdens regenachtige dagen. Moment van de dag kan ook van belang zijn, voornamelijk 's middags en 's avonds is er meer stuifmeel in de lucht dan in de vroege morgen. Hooikoortsklachten kunnen ook locatie gebonden zijn. In het binnenland is de hoeveelheid stuifmeel over het algemeen hoger dan in de kust gebieden.

Is hooikoorts leeftijdsafhankelijk?
Vaak wordt een hooikoorts allergie langzaam opgebouwd en treden de klachten voor het eerst op tussen het 8e en 25e levensjaar. Het komt zelden voor dat hooikoorts voor het eerst opkomt bij iemand die ouder is dan 40 jaar. De klachten nemen vaak weer af naarmate je ouder wordt.

Hoe wordt de diagnose 'hooikoorts' gesteld?
Vaak kun je zelf al vaststellen dat wanneer je in de hiervoor genoemde periodes last krijgt van hiervoor genoemde klachten is de kans redelijk groot dat je last hebt van hooikoorts. Medisch gezien kan de diagnose op verschillende manieren worden gesteld. Er kan bijvoorbeeld bloed worden afgenomen, waaruit dan kan worden vastgesteld dat je een hooikoorts allergie hebt. Een andere methode is de zogenaamde priktest. Bij deze priktest worden kleine hoeveelheden allergenen extract in de huid ingebracht. In korte tijd zal zich dan in het geval van een hooikoorts allergie een klein galbultje ontwikkelen. Naarmate het galbultje groter is zal ook de allergie groter zijn.

Hoe kan hooikoorts behandeld worden?
Er zijn eigenlijk twee behandelmethoden voor hooikoorts. De ene bestaat uit de patient ongevoelig maken voor de stof waar de patiŽnt overgevoelig voor is, ook wel desensibilisatie genoemd. De andere methode bestaat uit het bestrijden van de klachten. Bij desensibiliseren wordt de oorzaak van de allergie bestreden. Hiervoor zijn verschillende therapieŽn beschikbaar zoals:
hyposensibilisatie, immunotherapie, vaccinatiekuren, druppelkuren of injectiekuren. Om de klachten te bestrijden die bij hooikoorts verschijnen zijn verschillende medicijnen beschikbaar. De meest bekende zijn de zogenaamde antihistaminica. Deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, denk dan aan tabletten, neusdruppels en oogdruppels. Antihistaminica zijn vaak op doktersrecept te verkrijgen bij de apotheek, maar zijn vaak ook bij de drogist te verkrijgen. Voor je zelf start met het gebruiken van antihistaminica is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk