INFORMATIERIJK .nl
Hoofdluis
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
hoofdluis

Hoofdluis

 

Wat is hoofdluis?
Hoofdluizen zijn kleine, grauwe beestjes van zo'n 2 a 3 millimeter. De hoofdluis is eigenlijk een parasitair insect, dat zich voedt met menselijk bloed dat met de zuigsnuit wordt opgezogen uit de hoofdhuid.
De hoofdluis vermenigvuldigt zich onder ideale omstandigheden razendsnel en is zeer besmettelijk.
Gemiddeld 'drinkt' de luis 3 tot 6 keer per dag en leggen dagelijks 4 tot 8 eitjes.
Deze eitjes, ook wel neten genoemd, worden ieder afzonderlijk aan een haar, meestal zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid, vastgeklit. Deze neten lijken wel een beetje op roos. Deze neten komen na 6 tot 8 dagen uit en na ongeveer een week zullen deze luizen ook zelf weer eitjes gaan leggen. >>>


 
 

Hoofdluis vervolg:

Hoe kom je aan hoofdluis?
Luizen lopen, kruipen,  van de ene haar naar de andere, of van het ene hoofd naar het andere, ze kunnen niet springen en niet vliegen.
Bij nauw contact tussen twee personen kunnen de luizen 'overstappen'. Dit is ook de reden waarom hoofdluis vooral voorkomt bij kinderen omdat die vaak tijdens hun spel veel om elkaars nek hangen of ander contact hebben. Een beruchte haard is de kapstok van basisscholen, waar zich veel jassen bevinden die dicht bij elkaar hangen. Maar ook het gebruik van elkaars kam is een bekende besmettingsbron.

Hoe herken je hoofdluis?
Meestal merk je in het begin niets van hoofdluis. Vaak pas als hun aantal toeneemt begint de jeuk. Kinderen beginnen vaak met krabben wat uiteindelijk niets helpt.
Met een luizenkam of stofkam moet nauwkeurig het haar gekamd worden van de haarwortel tot de haarpunt. Door een gaasje over de kam te doen,
of de kammen boven een wit laken of wit stuk papier, zijn de luizen makkelijk te zien. De luizen hebben een grijsachtige of donkerrode kleur.
Verder zijn de neten te herkennen als je van zeer dichtbij op de hoofdhuid kijkt. De neten lijken een beetje op roos maar in tegenstelling tot roos zitten de neten vast aan de haren.
Een luizenkam of stofkam is te verkrijgen bij een apotheek of drogist.

Hoe behandel je hoofdluis?
De besmetting door luizen geneest niet vanzelf, daarom is behandeling noodzakelijk. Een goede hygiëne is alleen maar contraproductief. De hoofdluis zit juist het liefste in schoon, gewassen haar. Voor je overgaat tot behandeling moet je echter wel eerst zeker weten dat het gaat om hoofdluis, zie de voorgaande paragraaf.
Behandeling met een stofkam of luizenkam is een van de meest effectieve methodes om de luizen te behandelen. De luizen die gevangen worden kunnen namelijk geen nieuwe eitjes meer leggen en uiteindelijk zullen ze dan verdwijnen.
De eitjes zijn weer niet weg te krijgen met een stofkam, hier is een speciale netenkam voor nodig. De kam is ook verkrijgbaar bij apotheek of drogist.
Een andere behandelmethode is met behulp van een speciale lotion of shampoo. Ook deze zijn weer te verkrijgen bij apotheek of drogisterij. De behandeling met shampoo of lotion is simpel. Druppel de lotion op het haar tot het goed nat is. masseer vervolgens de hoofdhuid grondig, ook in de nek, op de haargrens en achter de oren. Vervolgens moet de lotion intrekken en moet het haar uitgekamd worden met een speciale luizen of netenkam. Nabehandeling met een lotion is vaak na een week nogmaals nodig. Behandeling met een shampoo werkt vaak minder efficiënt dan met een lotion en moet ook meerdere malen worden herhaald.
Lees altijd voor zowel het gebruik van een lotion als een shampoo tegen luizen eerst aandachtig de bijsluiter van het product.

Advies bij hoofdluisbestrijding:
Behalve het bovenstaande is het verstandig om beddengoed en kleding waar luizen op zitten te wassen op minimaal 60 graden (Celsius). Of als wassen niet mogelijk is dan het beddengoed en kleding chemisch laten reinigen bij een stomerij.
Een ander methode is om de kleding en/of beddengoed in te vriezen of minimaal 7 dagen in een afgesloten plastic zak te doen. Hierna zijn alle luizen en neten dood en kunnen ze uitgeborsteld worden.
Indien bij één gezinslid hoofdluis wordt aangetroffen, is het aan te raden alle gezinsleden te behandelen.

Hoofdluis preventie.
aangezien hoofdluis meestal bij kinderen voorkomt en met name op school kunnen worden overgedragen is het raadzaam om de jas van uw kind in een zogenaamde luizenzak of luizencape te hangen.
Iedere school heeft daar protocollen/regels voor en vaak zijn deze luizenzakken of luizencapes ook op school of bij een apotheek of drogist te verkrijgen.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk