INFORMATIERIJK .nl
Hersteloperatie na sterilisatie (bij de man).
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
Herstel sterilisatie

Herstel operatie na sterilisatie bij de man.

 

Wat is een hersteloperatie na sterilisatie?
In Nederland worden jaarlijks vele mannen gesteriliseerd. Er worden naar verhouding ook steeds meer mannen dan vrouwen gesteriliseerd. Dit omdat de sterilisatie bij de man een relatief eenvoudige ingreep is. Een klein percentage van deze mannen krijgt, om verschillende redenen, na enige tijd toch spijt van de ingreep en wil de sterilisatie ongedaan laten maken. Dit is tegenwoordig goed mogelijk en kan op twee manieren. De meest toegepaste methode is de vaso-vasotomie. Bij een vaso-vasotomie wordt getracht om beide uiteinden van de zaadleiders terug aan elkaar te verbinden. Als deze ingreep niet lukt of niet mogelijk is dan kan er gekozen worden voor een andere methode namelijk de vaso-epididymostomie. Bij deze ingreep wordt er getracht om het uiteinde van de zaadleider met de bijbal te verbinden.

Hoe gaat een hersteloperatie (vaso-vasotomie) in zijn werk?
Bij de vaso-vasotomie worden de twee uiteinden van de zaadleider weer aan elkaar verbonden. Dit gebeurt doordat de arts de binnenste en buitenste lagen van de zaadleider weer aan elkaar hecht. >>>


 
 

Hersteloperatie na sterilisatie bij de man vervolg:

Hoe gaat een hersteloperatie (vaso-vasotomie) in zijn werk? (vervolg)
Door deze ingreep wordt getracht de continuïteit van de zaadleider te herstellen.
De resultaten van een vaso-vasotomie zijn sinds de komst van microchirurgische technieken sterk verbeterd. Deze secure technische ingreep is in ongeveer 90 procent van de gevallen succesvol. Dit wil zeggen dat in ongeveer 90% van de gevallen er weer zaadcellen in het sperma terechtkomen. Dit wil nog niet zeggen dat daarmee ook de vruchtbaarheid weer hersteld is. Dit percentage ligt aanzienlijk lager en is afhankelijk van diverse factoren zoals:
- hoe was de vruchtbaarheid voor de sterilisatie
- hoe lang geleden heeft de sterilisatie plaatsgevonden, hoe langer geleden hoe kleiner de kans op herstel.
- de methode van sterilisatie en reacties van het lichaam op de sterilisatie.
Deze procedure kan zowel onder plaatselijke als onder algehele narcose worden uitgevoerd en gebeurt veelal poliklinisch.

Hoe gaat een hersteloperatie (vaso-epididymostomie) in zijn werk?
Bij de vaso-epididymostomie worden de uiteinden, de binnenste en buitenste lagen, van de zaadleiders aan de bijbal gehecht.
Ook deze secure chirurgische ingreep wordt meestal poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke of algehele verdoving.

Wanneer weet ik of een herstel operatie na sterilisatie gelukt is?
Er worden na de herstel operatie verschillende controles uitgevoerd. Wanneer dit gebeurt is afhankelijk van de kliniek waar de ingreep heeft plaatsgevonden, maar over het algemeen zullen er na 6 weken, 12 weken en vervolgens elke 3 maanden een controle op het sperma worden uitgevoerd. Tijdens deze controle wordt er gekeken of er alweer zaadcellen in het sperma aanwezig zijn. Als een jaar na de ingreep er nog geen zaadcellen in het sperma zijn gevonden is de hersteloperatie niet geslaagd. Echter in 90% van de gevallen zullen er weer zaadcellen in het sperma terechtkomen. Al is dit dan nog geen garantie dat de vruchtbaarheid weer 100% hersteld is.

Wordt een hersteloperatie na sterilisatie door de ziektekostenverzekeraar vergoed?
Vooralsnog (2007) worden beide hersteloperaties na sterilisatie, dus zowel de vaso-vasotomie als de vaso-epididymostomie, door de meeste ziektekosten verzekeraars niet vergoed. Het kan zijn dat er een ziektekosten verzekeraar is die de operatie wel vergoed maar voor zover wij hebben kunnen nagaan wat dit niet het geval.

Waar kan ik me voor een hersteloperatie na sterilisatie laten behandelen?
Er zijn in Nederland verschillende klinieken, zowel ziekenhuizen als privéklinieken, die de hersteloperatie na sterilisatie uitvoeren. Om de hersteloperatie succesvol te laten verlopen is er wel enige expertise op dit gebied vereist. Daarom wordt deze ingreep niet door alle klinieken uitgevoerd. De kosten van de hersteloperatie na sterilisatie variëren sterk. De prijzen variëren ergens tussen de 1800 en 4000 euro. Het is dus aan te raden om de verschillende klinieken met elkaar te vergelijken voordat er voor een bepaalde kliniek of arts gekozen wordt.

Algemeen
De bovenstaande beschrijving van een hersteloperatie na sterilisatie bij de man is een algemene beschrijving van wat een hersteloperatie na sterilisatie bij de man inhoud. Alle klinieken die de hersteloperatie uitvoeren hebben hun eigen richtlijnen en procedures die af kunnen wijken van hetgeen hierboven staat vermeld. Raadpleeg dus altijd de behandelende arts of kliniek voor meer specifieke uitleg over wat te verwachten en welke procedures er gevolgd gaan worden.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk