Groene stroom vervolg:
Groene stroom in Nederland (vervolg).
Ongeveer 14,7 procent (2005) van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland wordt opgewekt door duurzame, schone energiebronnen. De helft daarvan wordt ook daadwerkelijk in Nederland opgewekt, de rest wordt geimporteerd. In Nederland zijn de stroomleveranciers verplicht te melden uit welke bronnen ze hun stroom halen. Dit is verschillend per energie leverancier en staat vermeld op het zogenaamde ‘stroometiket’. Dit stroometiket, wat te vinden is op onder andere de websites van de verschillende energie leveranciers, staat precies waar de energie vandaan komt.
Hoe wordt groene stroom opgewekt?
Groene stroom kan op verschillende manieren worden opgewekt, onder andere met behulp van:
- windturbines
- waterturbines
- het verbranden van biomassa
- zonne-energie
- het verbranden van afval in afvalverbrandingsinstallaties
- geothermische energie
- golfslag-energie (in ontwikkeling)
- getijdenenergie.
Groene stroom is ‘hot’ en naarmate er steeds meer geld beschikbaar komt voor onderzoek zullen er steeds meer manieren gevonden worden om groene stroom op te wekken.
Groene stroom en de overheid.
De Nederlandse overheid streeft ernaar om 20 procent duurzame energie te produceren in 2020 en te besparen op energieverbruik. Om deze doelstelling te kunnen halen, wordt de elektriciteitsopwekking via duurzame energiebronnen gestimuleerd. Sinds 1 januari 2005 heeft de Nederlandse regering de subsidie op groene stroom afgeschaft. Toch zijn er gelukkig nog leveranciers te vinden zijn die groene stroom tegen hetzelfde tarief aanbieden als gewone stroom.
Wie leveren er groene stroom?
In Nederland zijn er verschillende leveranciers van groene stroom. Sinds de liberalisering van de energiemarkt is het aantal energie leveranciers sterk toegenomen. Bovendien zijn er behalve Nederlandse aanbieders nu ook een aantal buitenlandse aanbieders die groene stroom op de Nederlandse markt aanbieden. De levering van groene stroom gebeurt op dezelfde wijze als die van de traditionele stroom en er veranderd voor u thuis dan ook helemaal niets, behalve dat u energie geleverd krijgt die duurzaam is opgewekt en goed is voor het milieu.
Hoe stap ik over op groene stroom?
Het is tegenwoordig heel eenvoudig om over te stappen op groene energie. Dit kan zowel bij je eigen energieleverancier of door over te stappen naar een andere leverancier. De (nieuwe) leverancier regelt vaak de overzetting en afmelding bij de oude leverancier. Aangezien er tegenwoordig meerdere aanbieders van groene stroom zijn en dit ook steeds meer een interessante markt blijkt te zijn voor prijsaanbiedingen, is het verstandig voor je overstapt om eerst een aantal aanbieders van groene stroom met elkaar te vergelijken. Dit kan tegenwoordig heel eenvoudig online en de prijzen kunnen nogal verschillen.
|