INFORMATIERIJK .nl
Doorlopend krediet
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Doorlopend krediet

 

Wat is een doorlopend krediet?
Het doorlopend krediet is een term voor een consumptieve kredietvorm waarbij de leensom gedurende de looptijd telkens weer geheel of gedeeltelijk kan worden opgenomen. Over het openstaande saldo van het krediet moet rente betaald worden. De theoretische looptijd en rente worden in de leenovereenkomst vastgelegd, maar kunnen tijdens de looptijd aan wijziging onderhevig zijn. Het verloop van de lening of het krediet staat dan ook niet vast. Een ander kenmerk van een doorlopend krediet is dat de lener, tijdens de looptijd, vaak zonder boete extra mag aflossen, waardoor de looptijd verkort kan worden. Het doorlopend krediet is een populaire vorm van lenen en wordt door vele banken en andere geldverstrekkers aangeboden. >>>


 Doorlopend krediet
 
 

Doorlopend krediet vervolg:

 

Wat zijn de nadelen van een doorlopend krediet?
Het doorlopend krediet kent natuurlijk ook mindere kanten. De rentevergoeding die voor een doorlopend krediet in rekening wordt gebracht is over het algemeen hoger dan die bij bijvoorbeeld een hypotheek. Dit vanwege het ontbreken van pandrecht. De rente die betaald moet worden is meestal ook hoger dan die bij een persoonlijke lening. Dit komt door het renterisico. De aflossing vindt meestal plaats door een maandtermijn te berekenen als percentage van de kredietlimiet of van het openstaand saldo.
Mag ik vervroegd aflossen?
Zoals al eerder genoemd is het kenmerkend voor een doorlopend krediet is dat de lener tijdens de looptijd zonder boete extra mag aflossen, waardoor de looptijd kan worden verkort.
Waar moet ik op letten bij een doorlopend krediet?
Voor je besluit dat een doorlopend krediet in jouw situatie de meest geschikte of gewenste vorm van lenen is gebleken, is het toch aan te raden om eerst eens de verschillende verstrekkers van het doorlopend krediet met elkaar te vergelijken. Het is tegenwoordig eenvoudig mogelijk om online doorlopende kredieten met elkaar te vergelijken en offertes aan te vragen. Aangezien er vele banken en andere geldverstrekkers zijn van het doorlopend krediet kan dit een redelijke besparing opleveren. Het is altijd raadzaam om informatie in te winnen bij meerdere bronnen en of specialisten voor je tot het afsluiten van welke vorm van krediet dan ook over gaat. Dit geldt dus ook voor het afsluiten van een doorlopend krediet.
Aandachtpunten bij een doorlopend krediet.
Het komt vaak voor dat leners, voor zij het krediet hebben afgelost, weer opnemen uit hun doorlopend krediet. hierdoor wordt de looptijd weer verlengd. Het doorlopend krediet wordt hierdoor ook wel schertsend het doodlopend krediet genoemd. Zoals al eerder genoemd zitten er ook nadelen aan een doorlopend krediet. Door het gemak en de grote flexibiliteit van het doorlopend krediet is er wel een zekere aflossingsdiscipline vereist. Anders loop je het risico nooit meer van het krediet af te komen.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk