INFORMATIERIJK .nl
Creditcards
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
 

Creditcards

 

Wat is een creditcard?
De creditcard is een vorm van krediet waarbij de creditcard maatschappij garant staat voor een bepaald bedrag dat vrij kan worden uitgegeven op vertoon van de creditcard. De terugbetaling, mag over het algemeen, in verloop van tijd plaatsvinden. Over het openstaande krediet moet meestal rente betaald worden.
Wat is de bestedingsruimte?
De bestedingsruimte van een creditcard is afhankelijk van het soort creditcard en de afspraken die de creditcard maatschappij en de creditcard houder daar over hebben gemaakt.
Deze bestedingsruimte wordt ook wel kredietruimte genoemd. In Belgie wordtde creditcard ook wel kredietkaart genoemd.
Welke creditcards zijn er?
Betalen met een creditcard is erg gemakkelijk vanwege de brede acceptatie.
Er zijn vele creditcard maatschappijen of netwerken. De bekendste zijn die van: VISA, Mastercard, Diners Club, American Express, Comfort Card, Discover, JCB en Cirrus. >>>


 Creditcards
 
 

Creditcards vervolg:

Zoals al eerder genoemd is het betalen met een creditcard erg gemakkelijk vanwege de brede acceptatie. Een handtekening en het tonen van de pas is meestal voldoende. Daar het betalen met een handtekening relatief onveilig is werd een aantal jaren geleden de pincode op de creditcard geïntroduceerd.
Het meerendeel van de banken in Nederland en Belgie geven een creditcard uit in samenwerking met de netwerken MasterCard en VISA. Daarnaast zijn er diverse bank onafhankelijke creditcards die worden uitgegeven door creditcardorganisaties als PaySquare, Lasercards, ING Card en International Card Services. Ook zijn er nog diverse andere instanties die, in samenwerking met een creditcardorganisatie, creditcards uitgeven. Voorbeelden hiervan zijn OHRA, de ANWB en de ECI.
Wat zijn de voordelen van een creditcard?
Een bijkomend voordeel van het betalen met een creditcard is dat de aankopen met een creditcard worden gedaan vaak automatisch gedurende een aantal dagen verzekerd zijn. De meeste creditcards worden ook in het buitenland geaccepteerd, wat zeker buiten Europa weer een groot voordeel blijkt.
Wat zijn de nadelen van een creditcard?
Het betalen met een creditcard kent ook nadelen. Het kan namelijk in een dure vorm van lenen uitmonden. De tarieven die de creditcard netwerken vragen zijn erg verschillend maar zijn over het algemeen duurder dan de tarieven die gevraagd worden voor andere leenvormen. Denk hierbij aan rentepercentages varierend tussen de 0,75 en 1,5 procent op maandbasis. Verder zijn er aan een creditcard vaak introductie en jaarkosten verbonden.
Een groot risico van het betalen met een creditcard is, dat als je niet in staat bent om de ontstane schuld terug te betalen, je een onnodige hoge rente over die schuld blijft betalen, waadoor je financiele situatie er niet rooskleuriger op wordt.
Heb je echter genoeg reserve of inkomsten om de met een creditcard betaalde uitgaven te dekken, kan de creditcard veel comfort geven en blijkt het betalen met een creditcard vaak een gemakkelijke manier van betalen.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een creditcard?
Het loont in ieder geval de moeite om voor het aanschaffen van een creditcard de verschillende creditcards met elkaar te vergelijken. Let hierbij goed op de bestedingsruimte, de jaarkosten en de startkosten. Dit geldt eigenlijk niet alleen bij aanschaf van een creditcard, maar ook voor huidige creditcardhouders. Ook voor hun kan het zinnig zijn om te kijken of ze de kosten van een creditcard kunnen beperken.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk