INFORMATIERIJK .nl
Botox
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
botox

Botox.

 

Botox is de algemeen bekende naam voor Botulinetoxine (Clostridium botulinum-toxine). Botox is een eiwit dat op zenuwcellen werkt. Er zijn zeven serotypen van deze stof bekend, genummerd A t/m G. Waarvan Botuline toxine (afgekort als BTX of BT) types A en B worden in geneesmiddelen gebruikt.
Botuline toxine type A is de werkzame stof van het preparaat Botox. Een toepassingsgebied van deze stof is de cosmetische chirurgie en de gebruikte middelen hievoor staan o.a. bekend onder de namen Botox® Cosmetic en Vistabel®.
Botuline-toxine heeft als geneesmiddel twee effecten:
1. het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.
2. het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.
Botox wordt veelal gebruikt als behandelingsmethode tegen rimpels, omdat het een spierverlammende werking heeft. >>>


 
 

Botox vervolg:

Hoe werkt een botox behandeling?.
Bij een Botox-behandeling injecteert de plastisch chirurg een hele kleine hoeveelheid botulinetoxine in de onderhuidse aangezichtsspiertjes. Botulinetoxine blokkeert het aanspan signaal tussen de zenuwtjes in de huid en de huidspieren. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer volledig worden aangespannen en blijft de huid glad. Dit proces houdt zo'n 1 a 2 weken aan. De behandeling behoudt zijn werking gedurende ca. 3-4 maanden en daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen. Veel mensen die behandeld zijn met Botox vertellen vaak dat de behandelde huidgebieden ontspannen aanvoelt.
Werkt de behandeling met Botox bij iedereen?
Uit onderzoek is gebleken dat ca 90% van de behandelingen een duidelijke verbetering van de rimpelvorming geeft en dat een gelijk percentage van de mensen die behandeld zijn met botulinetoxine tevreden was over de behandeling. Velen laten de behandeling dan ook regelmatig herhalen.
Wat zijn de bijwerkingen van een Botox behandeling?
Botuline-toxine staat, mits op juiste wijze gebruikt, bekend als een veilig geneesmiddel. De meest bekende bijwerkingen van een behandeling met Botox zijn de kortdurende pijn door de prik, die gedurende de kleine injecties ontstaat. In sommige gevallen kan er een bloedvaatje geraakt worden waardoor er een kleine bloeduitstorting kan ontstaan. Verder kunnen er tijdelijke hoofdpijn klachten na de behandeling optreden. Zoals elk geneesmiddel kent ook Botox meerdere bijwerkingen, laat u daarom voor het starten van een Botox behandeling goed voorlichten door een medisch bekwaam specialist. Botox behandelingen worden niet toegepast bij zwangere vrouwen. Uiteindelijk blijft de behandeling met Botox toch een medische ingreep met alle risico's van dien, die uitsluitend uitgevoerd dient te worden door medisch gekwalificeerd personeel. Denk hierbij een dermatologen en plastisch chirurgen.
Waar kun je nou een Botox behandeling krijgen.
Botox behandelingen worden zowel in Nederland als daarbuiten door diverse, met name particuliere, klinieken aangeboden en wordt momenteel nog niet vergoed door de meeste ziektekosten verzekeraars.
Alhoewel de werking van Botuline toxine al meerdere jaren bekend is heeft de cosmetische behandeling met deze stof de laatste jaren pas in Nederland een enorme vlucht genomen.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk