Beleggings hypotheek vervolg:
Beleggingshypotheek variant 1: de hypotheek met beleggingen in een kapitaalverzekering. (vervolg) Het vermogen dat in de verzekering is belegd, kan niet worden opgenomen en is bedoeld om de hypotheek, na 30 jaar, af te lossen. Op deze manier wordt de hypotheekrenteaftrek maximaal benut. Het vermogen van deze verzekering komt ook vrij bij een voortijdige beëindiging van de verzekering.
Beleggingshypotheek variant 2: Hypotheek met verpand effectendepot / belegrekening
Ook deze vorm is een aflossingsvrije hypotheek, maar nu is hieraan gekoppeld een verpand effectendepot. Dit kan een beleggingsrekening of bankrekening zijn waar bij aanvang van de lening een storting op wordt gedaan of een door de geldnemer zelf opgebouwde beleggingsportefeuille.
Ook bij deze vorm van beleggingshypotheek kan de geldnemer niet zonder meer aan het belegde vermogen komen. In sommige varianten van deze beleggingshypotheek wordt er wel toegestaan dat het belegde vermogen wordt aangesproken en wordt aangewend voor het betalen van de maandlasten. Er wordt dan namelijk van uit gegaan dat het rendement zo hoog is dat het deels, naast het sparen voor de aflossing, ook nog voor de maandlasten kan worden aangewend.
De risico’s van deze vorm van beleggingshypotheek zijn groter dan bij de voorgaande variant. Het belegde vermogen kan namelijk in het begin van de looptijd al worden aangewend voor het deels betalen van de maandlasten, waardoor het rendement van het belegde vermogen afneemt. Verder zijn op deze manier de maandlasten direct afhankelijk van de beurskoersen.
Wat zijn de risicos van een beleggingshypotheek?
Het risico van een beleggingshypotheek is dat er geen zekerheid bestaat of je aan het einde van de looptijd voldoende kapitaal hebt opgebouwd om de hypotheekschuld af te lossen. Het op te bouwen kapitaal is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je beleggingsprofiel, de beursstanden en de kosten die de fondsbeheerders in rekening brengen voor het beheren van je beleggingsportefeuille.
Het is dan ook heel belangrijk om een beleggingsstrategie te kiezen die bij je past. Een hoog rendement gaat vaak gepaard met een hoog risico en omgekeerd. Laat je in ieder geval goed adviseren.
Wat zijn de voordelen van een beleggings hypotheek?
Een beleggingshypotheek biedt veel vrijheid ten aanzien van de inleg. Je kunt die naar wens verhogen of verlagen. Er geldt bij deze hypotheek geen verplichte aflossing waardoor je kunt profiteren van maximaal fiscaal voordeel. Verder bestaat de kans dat het rendement zo hoog is dat de maandelijkse kosten hierop worden aangepast en dus kunnen dalen.
Algemeen
Aangezien er een groot aanbod van beleggingshypotheken beschikbaar is dat door de verschillende hypotheekaanbieders wordt aangeboden is het verstandig om de verschillende aanbieders en producten goed met elkaar te vergelijken. Het vergelijken kan tegenwoordig relatief eenvoudig online en kan u al snel honderden euros per jaar schelen.
|