INFORMATIERIJK .nl
Aflossingsvrije hypotheek
Rijk aan informatie

 Menu

 Informatie

  ...


 Hoofdindex
aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

 

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek vorm waarbij in principe niet wordt afgelost.
Dit betekend dat er vooraf geen datum is overeengekomen waarop de hypotheeklening volledig terugbetaald moet zijn. Deze aflossing vindt vaak plaats bij de verkoop van het onderpand. In een aantal gevallen mag er wel afgelost worden het hoeft dus niet. De hoogte van een aflossingsvrije hypotheek mag meestal maar 75% van de executiewaarde bedragen, al hoewel sommige banken u ook 100% zullen geven.

Wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek?
Het grote voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de maandelijkse lasten over het algemeen lager zijn dan wanneer er wel afgelost wordt. Er wordt namelijk alleen maar rente en geen aflossing betaald. Vaak wordt een aflossingsvrije hypotheek ook vaak gecombineerd met een andere hypotheekvorm om de lasten te verlagen. Bij een aflossingsvrije hypotheek profiteer je dertig jaar lang van een maximaal fiscaal voordeel. >>>


 
 

Aflossingsvrije hypotheek vervolg:

Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?
Een nadeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat deze hypotheekvorm niet is afgedekt door aflossing of een aflossingsverzekering. Nu is dat ook niet altijd nodig zolang als de waarde van het huis bij verkoop maar hoger ligt dan de openstaande hypotheek schuld.
Ook levert deze hypotheekvorm geen bescherming tegen renteverhogingen, dus bij een stijgende rente kunnen de kosten aardig toenemen.
Verder is het momenteel in Nederland nog maar toegestaan om maximaal 30 jaar te rente fiscaal af te trekken en aangezien een aflossingsvrije hypotheek in principe geen einddatum kent kunnen na deze periode de kosten dus weer aardig stijgen.
Bij een aflossingsvrije hypotheek bestaat er vaak geen financiele zekerheid voor uw naasten, tenzij er een verzekering naast deze hypotheekvorm is afgesloten.

De aflossingsvrije hypotheek en de belasting?
Bij een aflossingsvrije hypotheek profiteer je dertig jaar lang van een maximale hypotheekrenteaftrek. Na dertig jaar vervalt deze hypotheekrenteaftrek en dan stijgen de netto maandlasten.

Algemeen.
Aangezien er een groot aanbod van aflossingsvrije hypotheken beschikbaar is dat door de verschillende hypotheekaanbieders wordt aangeboden is het verstandig om de verschillende aanbieders en producten goed met elkaar te vergelijken. Het vergelijken kan tegenwoordig relatief eenvoudig online en kan al snel honderden euro’s per jaar schelen.


   

Raadgeving: Hoewel wij onze uiterste best doen om de informatie correct te krijgen en actueel te houden, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Het is daarom van groot belang dat u meerdere bronnen raadpleegt voor u een beslissing neemt op basis van informatie verstrekt door deze website 'Informatierijk.nl'. Voor U gebruik gaat maken van de informatie op deze site verwijzen wij u graag naar de disclaimer link onderaan de pagina.

2007 - 2010 Informatierijk